Kassa

Schadevrije jaren autoverzekering worden overdraagbaar

17-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
936 keer bekeken
  •  
autorijden bestuurder automobilist 1127

Per 1 januari 2022 wordt het mogelijk om schadevrije jaren van de autoverzekering over te dragen na echtscheiding of overlijden. Ook kunnen de schadevrije jaren uit het buitenland en van leasen worden overgenomen, zo blijkt uit berichtgeving van het Verbond van Verzekeraars. 

Bij een autoverzekering wordt de hoogte van de premie medebepaald door het aantal schadevrije jaren. Op dit moment kunnen die jaren waarin niet is geclaimd, alleen worden opgebouwd op naam van de polishouder. Het Verbond geeft daarbij aan dat als iemand bijvoorbeeld kwam te overlijden, dat het tot “onwenselijke situaties” kan leiden. 

Bij overlijden

In het geval van overlijden wordt het mogelijk om een verzoek in te dienen bij de verzekeraar. Dan kunnen de opgebouwde jaren worden overgenomen, zolang de achtergebleven persoon op hetzelfde adres woont en een rijbewijs heeft. 

Scheiding en geregistreerd partnerschap

Bij een echtscheiding of opheffing van een geregistreerd partnerschap kunnen de jaren worden verdeeld. De verhouding waarin dat gebeurt, wordt door de polishouder bepaald, aldus het Verbond van Verzekeraars. 

Buitenlandse jaren

Als de opbouw afkomstig is uit het buitenland, dan kan de consument een verzoek indienen bij de Europese verzekeraar. Die geeft dan een verklaring af, die vervolgens ingediend kan worden bij de huidige verzekeraar. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarietteBliekendaal
MarietteBliekendaal17 jun. 2022 - 19:50

Helaas, de Nationale Nederlanden vertikt het om de schadevrije jaren tussen mij en mijn ex-man ter verdelen volgens onze wensen (3 voor hem, 2 voor mij). Het kan volgens hen alleen alles of niets, en het schijnt iets te maken te hebben met dat ik geen nieuwe auto heb gekocht. Dus Nationale Nederlanden houdt zich al niet aan deze afspraak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!