Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schadevergoeding wegens sjoemelsoftware in je dieselauto? Controleer of je in aanmerking komt

25-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11561 keer bekeken
  •  
dealer occasions garage nieuwe auto's 1127

De Consumentenbond en Stichting Car Claim gaan samenwerken in de strijd tegen sjoemeldiesels. Zo willen ze ook in de toekomst hun krachten bundelen voor claims van consumenten tegen de automakers. Op dit moment worden er wereldwijd al miljarden aan schadevergoeding geëist van autoproducenten, waaronder Volkswagen en Mercedes-Benz. 

Een Amerikaanse toezichthouder ontdekte eerder dat auto’s van Volkswagen minder uitstootten bij een standaardtest in een gecontroleerde omgeving dan tijdens een test op de gewone weg.

Daaruit bleek dat de auto’s waren voorzien van software die de motorinstellingen veranderde zodra een standaardtest werd herkend.

Die standaardtests zijn goed omschreven en worden altijd op dezelfde manier uitgevoerd. Daardoor leverden deze testresultaten geen betrouwbaar beeld van het functioneren van deze auto's. Bij normaal gebruik waren de auto's namelijk veel vervuilender.

Dieselvoertuigen lastiger te verkopen

Nadat het schandaal aan het licht kwam, pasten autoproducenten de software aan waardoor auto's bijvoorbeeld minder vermogen hadden dan waarmee werd geadverteerd.

Ook waren de dieselvoertuigen daarna lastiger te verkopen en werd de prijs daardoor lager. 

Krachten bundelen

Gezien de omvang van het schandaal gaan de Consumentenbond en Stichting Car Claim nu samenwerken.

"Nu het dieselschandaal veel groter is dan gedacht, vinden wij het belangrijk om dit probleem massaal aan te pakken", aldus directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Ze vervolgt: "Het is je reinste bedrog. Instanties en consumenten zijn bewust om de tuin geleid. Wij eisen namens de bezitters van alle sjoemeldiesels een schadevergoeding. Hen is immers onder valse voorwendselen een non-conforme auto verkocht"

Schadevergoeding? Doe de kentekencheck

In sommige gevallen is er al een schadevergoeding toegekend. Maar hoe weet je of jouw auto ook over deze sjoemelsoftware beschikt?

Als jij een dieselauto hebt die geproduceerd is tussen 2009 en 2019, kun je terecht bij Dieselclaim. Als je je kenteken invoert, zie je direct of jouw auto is uitgerust met sjoemelsoftware én of je mogelijk in aanmerking komt voor een schadevergoeding.

Afhankelijk van je merk en type auto kan de hoogte van de vergoeding oplopen tot enkele duizenden euro's.

Benieuwd hoe dat voor jou zit? Kom erachter met de 'kentekencheck' van de Consumentenbond.

Bron: Consumentenbond, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!