Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schadevergoeding voor dataroof GGD krijgt ultimatum

09-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
658 keer bekeken
  •  
beveiligingslek data betalen 1127

Ernst Kuipers krijgt twee weken de tijd om te laten weten of de gedupeerden van de grote datadiefstal bij de GGD een schadevergoeding krijgen. Dat eist de Stichting ICAM, die werkt aan een schadeclaim. Als Kuipers niet over de brug komt, stapt de organisatie naar de rechter.

Volgens ICAM zijn er meer dan 6,5 miljoen gedupeerden, waarbij in een aantal gevallen privé-gegevens zijn gestolen. De stichting wil dat zij daar bij elkaar ruim 3 miljard euro schadevergoeding voor krijgen. Het gat in de systemen is volgens ICAM nog altijd niet helemaal verholpen, binnen acht weken wil de stichting uitleg over de aanpak daarvan. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zijn de gegevens van ongeveer 1250 mensen daadwerkelijk gestolen en mogelijk verkocht.

Marktplaats voor gegevens

Medewerkers van GGD-callcenters haalden de gegevens van mensen die zich lieten testen op een coronabesmetting uit de computersystemen. Die informatie werd vervolgens te koop aangeboden op ondergrondse onlinemarktplaatsen, ontdekte RTL Nieuws. Op zulke sites wordt veel geld betaald voor privégegevens van mensen, omdat cybercriminelen zulke informatie kunnen gebruiken om mensen op te lichten.

De hoofdverdachten werden in september veroordeeld. Een van hen bood onder meer gegevens van misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel te koop aan. Ook neusde hij in dossiers van mensen als Lil Kleine, Badr Hari en Jesse Klaver.

De schadeclaim is gericht tegen het ministerie "omdat dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD'en gebruiken", aldus de initiatiefnemers. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!