Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schadelijke aderverkalking op z'n retour'

03-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bloedonderzoek-zembla_01.jpg
Een schadelijke vorm van aderverkalking die ernstige hersen- en hartinfarcten veroorzaakt lijkt steeds minder voor te komen in Nederland. Dat hebben onderzoekers van het UMC Utrecht donderdag gemeld.
Aanslag in halsslagader
De Utrechtse wetenschappers hebben sinds 2002 de halsslagaders van meer dan 3000 patiënten onderzocht op zogeheten instabiele plaques, gevaarlijke aanslag die acute infarcten veroorzaakt. Het bleek dat een minder schadelijke vorm van aderverkalking, de stabiele plaque, juist vaker voorkwam. Ook stabiele plaques veroorzaken infarcten maar de schade aan hart en hersenen is dan minder.
Volgens onderzoeksleider en professor Gerard Pasterkamp is het jaarlijkse aantal doden na een herseninfarct tussen 2002 en 2010 met 2500 afgenomen naar 9913. Hij durft dit echter niet volledig toe te schrijven aan de afname van instabiele plaques. Dat de zorg in die periode sterk verbeterd is speelt hierin waarschijnlijk ook een rol, zegt hij.
Oorzaak
De oorzaken van de veranderingen zijn onder meer het ingevoerde rookverbod in openbare ruimtes en preventief medicijngebruik, denken de onderzoekers.
Overigens vinden de onderzoekers het naar eigen zeggen nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Ze vrezen een terugval in de toekomst door de toename van overgewicht en diabetes. ,,We moeten dus scherp blijven en zeker niet achterover gaan leunen'', aldus een van de onderzoekers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!