Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schadeclaims kosten ziekenhuizen meer

22-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisbed_930x520_zorg
Het bedrag dat Nederlandse ziekenhuizen kwijt zijn aan schadeclaims is opgelopen van 9,4 miljoen in 2007 tot 43,2 miljoen euro in 2016. De toename is vooral te wijten aan een toename van claims waarbij enorme bedragen worden uitgekeerd. Dit meldt de Volkskrant op basis van onderzoek dat dinsdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt gepubliceerd.
Toegenomen zorgvraag
Het aantal claims dat werd ingediend steeg met 4,5 procent en liep in de pas met de toegenomen zorgvraag. De hoogste uitkering in de onderzochte periode bedroeg 1,9 miljoen euro, uitbetaald in 2016, maar dat record is in 2017 gebroken, schrijft de krant.
Terugtrekkende overheid
Volgens Ageeth Bakker, directievoorzitter van verzekeringsfonds Centramed, komen de hogere claims deels voort uit een terugtrekkende overheid. Door de hogere eigen bijdrage, stijgen de zorgkosten die na een medische misser worden geclaimd. Ook het groeiend aantal zzp'ers speelt een rol. Zij gaan er meteen in inkomen op achteruit als zij niet kunnen werken en moeten daarvoor worden gecompenseerd.
Bron: Volkskrant/ANP

Meer over:

ziekenhuis, claims, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!