Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schadeclaim komt beginnend bestuurder duurder te staan'

28-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
auto_schade_01.jpg
Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 hard aangepakt door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Op deze manier wil het Verbond de consument meer duidelijkheid bieden.
Lastig overstappen
“Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan echter dat hij bij één schade al zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat het lastig wordt om in de jaren daarna nog over te stappen naar een andere verzekeraar. Jonge automobilisten zijn dus extra de dupe van deze nieuwe regels”, zegt Paul Huibers van Geld.nl.
Nieuwe regels schadevrije jaren
Vanaf 2016 gelden er nieuwe regels waarbij alle verzekeraars schades op dezelfde manier verrekenen. Hierdoor lever je bij een schuldschade altijd vijf schadevrije jaren in, ongeacht de omvang van de schade. Met dit plan wil het Verbond van Verzekeraars consumenten meer duidelijkheid bieden. Nu hanteert elke autoverzekeraar zijn eigen schadevrije-jarentabel en bepaalt zelf hoeveel schadevrije jaren een klant terugvalt bij een schade waarvoor hij zelf aansprakelijk is. Hierdoor is het voor bestuurders vaak niet duidelijk hoeveel schadevrije jaren ze hebben als ze overstappen naar een andere verzekeraar.
Jonge bestuurder de dupe
“Meer helderheid, klinkt mooi”, zegt Huibers. “Maar jonge automobilisten met weinig of geen schadevrije jaren zijn met dit plan relatief de dupe. “Niet zozeer doordat ze meer premie betalen na een schade, want dat is nu ook al het geval. Maar doordat je direct met een fors aantal negatieve schadevrije jaren te maken krijgt, is overstappen haast onmogelijk.

Meer over:

schade, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!