Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schadeclaim in de maak vanwege gestolen data geteste mensen

06-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1750 keer bekeken
  •  
recht rechtsbijstand rechtsbijstandverzekering 1127

Eerder dit jaar kwam een grote dataroof bij de GGD aan het licht. Medewerkers verkochten data van mensen die zich bij de GGD hebben getest op het coronavirus. Om die reden is nu een collectieve schadeclaim aan het adres van het ministerie van Volksgezondheid in de maak. 

Stichting ICAM is initiatiefnemer van de schadeclaim en opent de website datalek-ggd.nl. Via de site kunnen mensen zich aansluiten bij de collectieve schadeclaim. Voor mensen bij wie is bewezen dat hun data is doorverkocht moet een schadevergoeding van 1500 euro komen, vind de stichting. Ook moet er nog eens 500 euro schadevergoeding komen voor iedereen wiens data in het systeem stond, waardoor er een risico was dat het is gestolen en doorverkocht.

Systemen verkeerd ingericht

Oud-Kamerlid Astrid Oosenburg is één van de mensen achter de stichting. Oosenburg houdt zich al jaren bezig met cyberveiligheid. Volgens haar zijn de computersystemen van de GGD verkeerd ingericht. Daarop zegt Oosenburg: "Veel te veel mensen hadden toegang tot de gegevens. Mensen konden zonder controle grote bestanden met persoonsgegevens downloaden. Medewerkers waren niet goed geïnstrueerd, niet goed gescreend en wat ze deden werd niet goed bijgehouden. Dan ben je geen slachtoffer, maar had je zelf beter op je winkel moeten letten."

Gegevens zijn handelswaar voor criminelen

Cybercriminelen hebben veel baat bij persoonlijke gegevens en handelen er daarom ook volop in. Met die gegevens kunnen zij onder andere gerichte phishingaanvallen doen. Oosenburg benadrukt daarbij dat de overheid één van de grootste verzamelaar is van persoonlijke gegevens. Mensen delen die gegevens in vertrouwen. “Dat vertrouwen moet hersteld worden.”

Begrip, maar ook kritiek

Het oud-Kamerlid geeft aan dat ze begrip heeft dat de GGD het druk had met het bestrijden van de pandemie, echter: "We zitten in een pandemie. Die overkomt je, en het is uitlegbaar dat de systemen niet gebouwd zijn om zo veel gegevens van zo veel mensen te verzamelen. Dat kan gebeuren. Maar we zijn bijna twee jaar verder en het is nog steeds niet op orde. Dat vind ik schadelijk."

Kosteloos deelnemen

Mensen die zich aansluiten bij de collectieve claim hoeven daarvoor niets te betalen. Het bedrag wordt voorgeschoten door een anonieme financier die vervolgens 20 procent krijgt van de vergoeding die de deelnemers krijgen bij het winnen van de zaak. 

Dagvaarding in februari

Stichting ICAM gaat eerst in gesprek met het ministerie. Als dat niets oplevert, dan zal naar verwachting in februari de dagvaarding worden afgeleverd, aldus de ICAM. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!