Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

“Sapkuur potentieel gevaarlijk”

08-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3974 keer bekeken
  •  
sapje
Sapkuren zijn slecht voor je. Herold Metselaar, leverarts van Erasmus MC noemt het zelfs potentieel gevaarlijk. Bovendien maakt Metselaar korte metten met de bewering dat een sapkuur je lichaam zou ontgiften. Dat doet je lever zelf al, zegt hij. Deze uitspraken doet Herold Metselaar in de uitzending van vanavond.
Populair
Sapvasten, oftewel detoxen wint nog altijd aan populariteit. Zo beweren bedrijven die zo’n kuur aanbieden dat je je lichaam reset, ontgift, dat je haar, huid en nagels er beter van worden. Én dat je afvalt en ontstekingen tegengaat. Veel van deze bedrijven bieden een één-, drie-, vijf- en zelfs zevendaagse sapkuur aan waarbij je op één dag slechts zes groente- en fruitsappen mag drinken.
" Potentieel gevaarlijk"
Volgens Metselaar kan dit twee dagen geen kwaad, maar is langer ten zeerste afgeraden. “Na twee dagen mist je lichaam essentiële voedingsstoffen. Hoe langer je je lichaam daarvan weerhoudt, hoe kwetsbaarder je wordt. Als je ook nog eens een ziekte hebt, zoals de ziekte van Crohn, kan het zelfs potentieel gevaarlijk zijn. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je hieraan begint.” Het Voedingscentrum en diëtist Elly Kaldenberg onderschrijven het advies dat je niet langer dan 48 uur sapkuur moet innemen.
Afvallen
Kaldenberg kijkt met argusogen naar deze opkomende trend. Ze vergelijkt een paar dagen op sappen leven dan ook met een crashdieet: “Wat je zult merken als je gaat sapvasten, is dat je BMI verandert omdat je heel weinig calorieën binnenkrijgt op een dag. Je buikomvang neemt af, je plast je helemaal suf van alle vloeistof en krijgt daardoor een platte buik. Je valt binnen no time af omdat je weinig binnen krijgt. Maar of dit op de lange termijn effect heeft, is nog maar de vraag.” 
" Bangmakerij"
Metselaar: “Giftige stoffen zijn van alle tijd. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu. Daar dragen e-nummers juist aan bij. Deze sapbedrijven liften mee op de gezondheidshype. Het is allemaal bangmakerij want iedereen draagt toxische stoffen met zich mee, dat kun je niet voorkomen. Doen ze kwaad? Nee, niet als je normaal leeft en een normaal voedingspatroon hebt. Bovendien is nooit wetenschappelijk aangetoond dat een sapkuur je lichaam zou vrijmaken van toxische stoffen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!