Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sanquin: Kans groot dat voorwaarden voor donatie homo’s wijzigen

21-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
bloeddonor bloeddonatie 1127
Deze week werd bekend dat Sanquin mannen die seks hebben met mannen (MSM) vanaf februari toestaat om naast bloed ook plasma te doneren, als ze vier maanden geen seks hebben gehad met een man. Nog steeds voelt dit voor veel homo’s als discriminatie. Hans Zaaijer, microbioloog bij Sanquin, laat nu aan Kassa weten dat ‘de kans groot is’ dat er binnenkort meer aanpassingen volgen.
Op dit moment heeft Sanquin onafhankelijke onderzoekers de opdracht gegeven de risico’s van vier donorsystemen door te rekenen. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat een man die seks heeft met een man een groter risico heeft op infecties in het bloed. De scenario’s die worden doorgerekend lopen uiteen; in één scenario verandert er niets, dus homo’s mogen alleen bloed en plasma doneren na vier maanden geen seks, en in het meest verregaande scenario vervallen vrijwel alle restricties voor het donoren van bloed en plasma. En ze onderzoeken nog twee varianten die hier tussenin zitten.
Begin volgend jaar zal Sanquin de resultaten presenteren. "Ik wil er nog niet te veel op vooruit lopen. Maar de kans is groot dat er wel iets wijzigt", aldus Zaaijer. Hij zal vanavond in Kassa aanschuiven om dit toe te lichten.

Minister laat RIVM onderzoek doen

Ook minister Van Ark (Medische Zorg) bevestigd aan Kassa dat ze op dit moment door het RIVM laat onderzoeken of het donorsysteem op de schop kan zodat homo’s kunnen doneren. "We kijken naar een systeem waarbij niet gekeken wordt met wie je seks hebt, maar naar risicogedrag. Dus bijvoorbeeld of je onveilige seks hebt gehad". Het RIVM bevestigd aan Kassa dat het onderzoek loopt en dat de resultaten begin volgend jaar worden verwacht. Hoe ze het onderzoeken is onbekend. Vorig jaar had een meerderheid van de Tweede Kamer de minister om een onderzoek gevraagd.

Plasma van homo’s nu vernietigd

Iemand die bij Sanquin bloed geeft, geeft automatisch ook plasma. Dit plasma, waar een tekort aan is, wordt gebruikt als grondstof voor medicijnen. Sanquin geeft toe dat van homo’s die nu bloed doneren nadat ze vier maanden geen seks hebben gehad, het plasma wordt vernietigd. Terwijl het volgens hun eigen testen wel veilig plasma is. "Een klein deel wordt gebruikt voor research, maar het merendeel wordt nu vernietigd", aldus een woordvoerder. Door de nieuwe regels die Sanquin deze week aankondigde wordt in februari het plasma van homo’s die bloed doneren wel opgeslagen en als grondstof gebruikt.
Vanavond in Kassa besteden we uitgebreid aandacht aan het donatiebeleid van Sanquin. Kassa is live om 19:05 op NPO 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!