Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Samsom: kinderen met 3 jaar naar school

07-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_kinderwagen_01.jpg
Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaan kinderen al op driejarige leeftijd naar school. Op die manier kan de kloof worden overbrugd tussen ,,een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden". Samsom schrijft dat zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant.
Volgens Samsom worden de verschillen in de samenleving steeds hardnekkiger en dreigen ze van generatie op generatie te worden overgedragen. ,,Sociaal-democraten mogen zich hier nooit bij neerleggen. Verheffing en verbinding is onze opdracht."
Jong
De grootste mogelijkheden daarvoor liggen ,,vóór de huidige start van het onderwijs. Niet-cognitieve vaardigheden worden vooral op zeer jonge leeftijd aangeleerd", aldus de PvdA-voorman.
Basisvoorziening
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg verwelkomt het idee van Samsom, maar is ook verbaasd omdat hij bij de PvdA tot nu toe geen gehoor vond voor soortgelijke voorstellen. Deze week pleitte Van Weyenberg samen met andere D66'ers nog voor een basisvoorziening voor kinderen van tweeënhalf tot vier jaar. Daar kunnen zij zich spelend ontwikkelen of op een wat schoolsere manier als een kind daaraan toe is.
Reactie BOink
Gjalt Jellesma, voorzitter van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang BOinK, vindt net als Samsom dat de groeiende kloof tussen kansarm en hoogopgeleid zorgelijk is. Maar hij is het niet eens met de oplossing die de PvdA-leider voorstelt. ,,Het helpt niet om kinderen op hun derde naar school te sturen. Je moet toe naar een heel ander voorschools traject, voor kinderen van twee tot zes jaar, waarbij achterstandskinderen en 'gewone' kinderen samen optrekken.
Met twee naar school
In Rotterdam kunnen peuters al vanaf hun tweede levensjaar naar school. Dat staat in het nieuwe onderwijsbeleidsplan van de gemeente. Zo wil onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) dat kinderen beter aansluiting vinden in het basisonderwijs en achterstanden voorkomen. De vaardigheden van het kind worden vastgelegd in een zogeheten kindvolgsysteem dat aansluit op het systeem van de basisschool.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!