Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Samenreiskorting bij de NS? Vanaf nu heb je een online code nodig

19-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9625 keer bekeken
  •  
Trein 1280

Wie gebruik wil maken van de samenreiskorting van de NS heeft daar vanaf vandaag een online code voor nodig, zo meldt de NOS. De maatregel moet onduidelijke situaties en vervelende discussies voorkomen, aldus de NS. Gebleken is dat reizigers met regelmaat misbruik maken van deze regeling.

Om vanaf nu gebruik te maken van de samenreiskorting moet de abonnementhouder een code aanmaken en deze delen met de medereiziger. Ook moeten zij tijdens de reis bij elkaar zitten.

Overgangsperiode

Tot eind april is er een overgangsperiode waarin nog een samenreiskaart bij de automaat kan worden gekocht. Na 22 april is dat niet meer mogelijk.

Voor reizigers die niet digitaal vaardig zijn, wijst de NS naar de servicebalies die er op sommige stations aanwezig zijn.

“Vervelende situaties voorkomen”

De NS laat aan de NOS weten dat ze op deze manier vervelende situaties willen voorkomen. “De samenreiskorting is ooit in het leven geroepen met de gedachte dat onze abonnementhouders 40 procent korting cadeau kunnen doen aan een meereizend familielid, vriend of collega. Maar de praktijk is vaak anders. Reizigers bijvoorbeeld die wel een treinkaartje met samenreiskorting hebben, maar bij controle niet kunnen aanwijzen met wie ze meereizen. Dit kan leiden tot onprettige situaties.”

“Onnodige drempel”

Reizigersvereniging Rover is het niet eens met de wijziging. “Het is maar de vraag hoeveel reizigers er werkelijk met onbekenden meereizen. Bovendien zien wij dit niet als misbruik”, zegt Rover-directeur Freek Bos.

Hij vervolgt: “Het staat tenslotte nergens in de voorwaarden wie je meereizenden moeten zijn. Wat ons betreft wordt er onnodig een drempel opgeworpen voor het gebruik van de trein.” Bron: NOS

Meer over:

ns, samenreiskorting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!