Zwerfafval is een goed onderwerp echter werd er bij de uitzending op 1 mei bijna alle schuld bij de fabrikant neer gelegd. Waardoor ontstaat zwerfafval eigenlijk, wie moeten we eigenlijk aanpakken? Dat zijn wij, de consument. Wij veroorzaken juist het zwerfafval doordat wij klakkeloos alles maar op de grond gooien. De consument is er zo goed in hun probleem, een wikkel van een chocolade reep, het probleem van iemand anders te maken. Dit onder het mom van "als ik het maar kwijt ben" Ontzettend egoïstisch gedrag toch? De jongeren zij vol van het milieu maar wanneer het mooi weer is liggen de parken vol met troep, achtergelaten door, jawel de jongeren (tot een jaar of 30). Moeten we de fabrikant de schuld geven dat deze mensen zoveel om het milieu geven dat ze geen eens hun eigen verontreiniging op kunnen ruimen? Nee, begin bij je zelf want JIJ veroorzaakt juist het zwerf afval. Het is te makkelijk, te asociaal anderen de schuld te geven van troep die JIJ achterlaat. Beste jongeren ik ga jullie milieu standpunt pas serieus nemen wanneer jullie het goede voorbeeld geven en niets meer op de grond gooien. Wanneer jullie er keer op keer voor zorgen dat onze parken 1 grote klerenzooi zijn kunnen jullie gewoon niet serieus genomen, hebben jullie nog niets geleerd en zijn jullie wat dit betreft het lachertje van de samenleving. Geef niet de fabrikant de schuld van jullie ongedisciplineerdheid.
Bedankt voor jullie zwerfafval actie. Ik heb 2 opmerkingen / suggesties voor meneer Mars: - Zoals meneer Mars weet, zijn hun consumenten vaak mensen die niet willen snoepen maar de verleiding niet kunnen weerstaan. Op het moment dat de laatste hap van dat lekkers in hun mond verdwijnt komt er een vreselijk schuldgevoel en willen ze het bewijsmateriaal (voor zichzelf of hun sociale omgeving) zo snel mogelijk vernietigen. De snelste manier is direct weggooien en doorlopen. Deze reactie zie je ook bij andere producten waar mensen niet mee betrapt willen worden, zoals een vol condoom in het bos, sigarettenpeuken, etc. Die gladjakker van Mars wil de problemen van de suikerindustrie (afval, obesitas) bij de consument leggen. Als Mars dat werkelijk zou willen, dan moeten ze meedoen aan een statiegeldsysteem. Mars betaalt voor elke lege wikkel 1 euro. Moet je eens zien hoe de consumenten ineens gemotiveerd worden. Maar ja, de hele suikerindustrie is tegen statiegeld. Dus laat die schuldbewuste consumenten hun troep maar wegsmijten dan zullen wij wel zeggen dat ze fout bezig zijn.
Het afval is ook het probleem van de consument. Schuldgevoel/Obesitas of niet je gooit het gewoon niet op straat. Niet alles zomaar bij de fabrikant leggen ieder mens heeft zijn verantwoordelijkheden.
Beste Amber, je hebt geen reactie gekregen van de meneer van Mars waarom ze hun ontwikkelde biowikkel niet meer gebruiken voor hun repen. Terwijl deze mede mogelijk is gemaakt met EU subsidie (3 ton). Je hebt hem niet laten uitpraten en dat was jammer voor de discussie. Maar een beantwoording op je vraag bleef uit. Ik ben echt benieuwd wat de reden is en waarom het bedrijf pas in 2025 met een alternatief wil komen.
Dat het antwoord op deze vraag uit bleef is omdat Amber perse gelijk wilde hebben en daardoor kinderlijk gedrag toonde door door te blijven zeuren. Wat ik in het interview gehoord heb is dat Mars niet met een oplossing te wil komen die maar 65% werkt. Ze willen met een oplossing komen dat 100% werkt. Hierdoor zijn ze de biowikkel door aan het ontwikkelen zodat deze daadwerkelijk 100% gaat werken. Verder gaan ze werken aan het broodnodige bewustzijn bij de consument met betrekking op het milieu en zwerfafval. Iedereen die een wikkel, flesje, blikje of iets dergelijks in de natuur gooid is de echte veroorzaker van zwerfafval want hij/zij is te lamlendig om naar een vuilnisbak te lopen. Eigenlijk is de echte veroorzaker, de consument, ontzettend asociaal door zijn probleem, het afval dat hij/zij veroorzaakt, af te schuiven op de fabrikant.
Wat een dramatisch slecht interview nam de presentatrice af met de vertegenwoordiger van Mars. Veel hinderlijke onderbrekingen en Mars geen ruimte gunnen om hun verhaal te vertellen. Jammer!
ik vind dat de fabrikant moet proberen om zijn verpakking milieuvriendelijker moet maken, maar de consument is nog veel meer schuldig aan deze rotzooi omdat ze de verpakkingen gewoon opdegrond gooit. Ik vind ook dt Amber devertegenwoordiger van Mars niet liet uitspreken en onbehoorlijk behndelde.Dit zou bij Radar bij Annette Herzenberg nooit gebeuren. Misschien moet Amber les nemen bij annette?
Ik prik zwerfafval in mijn wijk en pak voornamelijk poepzakjes op. Kunnen de poepzakjes ook niet van afbreekbaar plastic gemaakt worden en het andere soort gewoon van de markt.
Ik ben van mening dat het probleem niet bij de fabrikant neergelegd mag worden. Men moet niet zo aso zijn om alles van zich af te gooien; dat doe je thuis op je bank ook niet!!
IK DOE NIET MEE MAAR LATEN DE MENSEN ALLEMAAL ER BIJ STIL STAAN DAT ZE HAAR EIGEN ROTZOOI ZELF ENS OPRUIMEN
Protesteer bij de gemeente [raad] tegen de schandalige vervuiling !! Wij betalen immers ook al afvalbelastingen !! Mocht dat te weinig zijn dan de belasting aanpassen ! De gemeente is verantwoordelijk zij hebben de taak om e.e.a. Goed aan te pakken !
De consument is verantwoordelijk voor zijn eigen zwerfafval. De consument met dingen niet zomaar op straat gooien.
De wereld is hard achteruit aan het hollen, dat fatsoenlijke mensen -de vrijwilligers - de rotzooi van asocialen moeten gaan opruimen. De vervuilers moeten harde raangepakt worden met fikse boetes en niet daar waar de BOA's de andere kant op kijken, Een kennis ruimde ook het straatvuil op, deponeerde het in een afvalbak langs de weg, resultaat een boeten van 90 euro met de redenering van de BOA dat daar de afvalbakjes niet voor bedoeld waren.. Ik zelf maakt geen rotzooi op straat en verwacht het ook niet van anderen.
Alle beetjes helpen. Zamel al vele, vele jaren zwerfaval en stuur dat onder antwoordnummer naar de producenten. Actie van Milieudefensie. Kan geen kwaad om daar in dit kader aandacht op te vestigen....
In al onze wijken zijn vrijwilligers bezig. Ze worden door de Gemeente bevoorraad met zakken, knijpers enz. en daarna krijgen de kinderen, onder begeleiding van een volwassene, wat lekkers te eten en te drinken. Nee, niet in wegwerpbekers maar verantwoordde bekers die oplossen binnen een uur in water. En het "lekkers" bestaat uit een stuk fruit. Ze zijn nu een maand iedere week bezig en men kan nu al de vooruitgang zien. Dus top.
Het zou mooi zijn als schoolgaande jeugd verantwoording voor de toekomst wordt aangeleerd. Een uur per week zwerfvuil rapen in de gemeente waar de school staat, in plaats van een uur lichamelijke opvoeding. Ze krijgen dan meer bewustzijn, frisse lucht en gratis work-out. Langs snelwegen zie je ook veel te veel afval liggen, ik word hier heel droevig van, waarom doen mensen dit?
Hoi misschien een idee dat bedrijven op kassabonnen of draagtas naam woonplaats of kenteken zet vooral fast food ketens vooral arbeidsmigranten en schooljeugd smijten bier flessen en drankflessen blikjes zo de berm in en die worden weer gemaaid met alle gevolgen voor mens en dier voorlichting op scholen opvoeren zou ik zeggen
Ook in Nijmegen is het een drama als het gaat om zwerfvuil. Hier worden zwerfvuilteams ingezet en dat werkt goed. De mentaliteit van mensen, vnl jongeren is verschrikkelijk. Goed initiatief idd deze aktie. P.s. misschien zou de overheid hoge boetes moeten gaan invoeren (en handhaven) om dit tegen te gaan.
Wat een goed initiatief! Helaas werkt dit niet op Kanaleneiland in Utrecht waar al jaren zwerfvuilproblematiek heerst! De Gemeente poogt wel , echter de dagelijkse troep voor mens en dier ( ook nog corona periode ) arme vogels tevens en veel ouderen en kinderen die hier wonen, op te ruimen. Gezellig een ommetje tussen alle rotzooi is niet fijn! Ik zag wel eens een paar studenten prikken, milieuhelden haha, maar dit is dagelijkse overlast. Ik hoop dat de milieupolitie weer wordt ingevoerd. hartelijkegroet.
Ik wandel vaak langs een fietsroute van schoolgaande kinderen allemaal lege blikjes en plastieken flesjes langs fietspad ze liggen zelfs in de sloot tijd geleden geteld op twee honderd meter 32 stuks dus de jeugd heeft de toekomst.
In Tilburg-west is het probleem zwerfafval een groot probleem , e.e.a. heeft als oorzaak , een veel te slappe houding door de gemeente én men wil zo goedkoop mogelijk uit zijn ! gevolg geen veegwagens in straten en plantsoenen , afvalcontainers regelmatig vol dus met als gevolg veel rommel Naast de containers etc. terwijl de meeste bewoners het wel goed vinden ! Resultaat : fundamenteel gebeurt er niets , alleen een ongezonde situatie én ergernis !!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!