Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

RVZ: zorg is veel te versnipperd

07-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dokter_2_10.jpg
De huisarts behandelt kwaal a, de fysiotherapeut kwaal b en de specialist kwaal c. Maar dat al deze kwalen van de patiënt te maken kunnen hebben met een achterliggende psychosociale problemen, wordt onvoldoende onderkend. Momenteel is de zorg veel te versnipperd, vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).
'Wijkgerichte basiszorg'
Achter veel gezondheidsproblemen gaan psychosociale problemen schuil. De raad pleit voor een ,,sterke, wijkgerichte basiszorg’’, georganiseerd door de gemeente. Op die manier komen patiënten niet onnodig in een langdurig zorgtraject terecht. Dit advies wordt vrijdag aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.
,,In theorie snapt iedereen dat het veel beter is als zorgverleners onderling van elkaar weten wat ze doen bij een cliënt. Maar in de praktijk blijkt dat lastig te realiseren’’, aldus adviseur en projectleider Willem Jan Meerding.
Eigen deskundigheid
Dat komt volgens Meerding doordat de verschillende zorgverleners elk hun eigen deskundigheid hebben en vanuit verschillende bronnen aangestuurd of gefinancierd worden, zoals door zorgverzekeraars en gemeenten. ,,Vandaar ons advies aan gemeenten om samen met zorgverzekeraars en zorgverleners te investeren in wijkgerichte basiszorgteams met huisartsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werk.’’
In Nederland zijn ongeveer 100.000 ,,multiprobleemgezinnen’’, dat zijn gezinnen die met gemiddeld zes instanties te maken hebben, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldsanering en medische zorg. ,,Als deze instanties langs elkaar heen werken, gaat dit ten koste van het effect.’’ De gezinnen moeten wel toestemming geven voordat persoonlijke gegevens worden uitgewisseld, benadrukt Meerding. ,,Maar van professionals horen we dat dit in de praktijk zelden een probleem is.''
Knelpunten
In de huidige opzet constateert de RVZ drie belangrijke knelpunten. Zo is voor veel mensen onduidelijk waar ze gepaste zorg kunnen krijgen. Aan de andere kant hebben hulpverleners er moeite mee de samenhang te beoordelen van mensen of gezinnen met meerdere problemen. En daardoor komt het dat zorgverleners in een onacceptabel aantal gevallen langs elkaar heen werken, volgens de RVZ.
Momenteel lopen er in verschillende gemeenten al proeven met deze wijkgerichte zorg. De RVZ adviseert om deze proeven snel uit te breiden. ,,Gemeenten moeten hiervoor het initiatief nemen. Ze kunnen bij wijze van spreken begin volgend jaar starten.'' ANP

Meer over:

diginieuws, zorg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor