Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rutte wijst op gevaar leveringszekerheid energie door sancties

07-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
rutte-highres2.jpg

Sancties tegen Rusland mogen niet tot "onbeheersbare risico's" voor de levering van olie en gas leiden. Daarvoor waarschuwt premier Mark Rutte.

Hij zei dit op een persconferentie in Londen na een ontmoeting met zijn Britse en Canadese collega's Boris Johnson en Justin Trudea.

De "pijnlijke realiteit" is volgens Rutte dat Europa zeer afhankelijk is van Russische energie. "Als we Europese bedrijven dwingen daarmee te stoppen, zou dat enorme gevolgen hebben." De premier zei wel dat Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Canada bereid zijn "alle mogelijk sancties" te overwegen om druk te zetten op Rusland.

'Verduurzamen kost tijd'

Europa haalt ongeveer een derde van zijn gas en een kwart van zijn olie uit Rusland. De Russische agressie tegen Oekraïne onderstreept dat die afhankelijkheid "dramatisch" moet worden verminderd̈, vindt Rutte. Daarbij moet vooral worden ingezet op verduurzaming van de energievoorziening. "Maar dat kost tijd". ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

john.q
john.q9 mrt. 2022 - 18:54

Waarom moet de overheid nog eens extra belasting heffen op het gas?

miennaamishaaz
miennaamishaaz7 mrt. 2022 - 16:39

De oplossing is vrij simpel. 1 De gaskraan in groningen/friesland weer openzetten, maar alleen voor de nederlandse markt. Dan kan je de Gasprijzen flink laten dalen. 2 het Regeer Akkoord in de papierversnipperaar doen Omdat je anders weer Dictator Rutte krijgt, die bij elk debat naar her regeer akkoord verwijst. omtremt geld, en er geen eurocent in wil schommellen, omdat het immers in het "regeer akkoord" staat. Hierdoor kan je sneller reageren op onverwachte veranderingen, net zoals toen het kabinet is gevallen

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe9 mrt. 2022 - 11:49

Om nou net in deze tijd de woorden 'Dictator Rutte' in de mond te nemen.... Beetje wrang vindt u zelf ook niet? De premier is democratisch gekozen. Een regeerakkoord is ook democratisch tot stand gekomen. Je hoeft er niet mee eens te zijn maar de democratische gang van zaken is om te koesteren. Je hoeft maar even naar het vreselijke leed in het oosten te kijken en dan weet je wat een dictator is en vooral wat een dictator niet is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!