Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Rutte: risico's bij toeslagen terugdringen

16 mei 2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis6_06.jpg
Het kabinet wil de risico's in het systeem van toeslagen voor bijvoorbeeld huur en zorg terugdringen. Het zal ,,fundamenteel kijken'' naar deze systemen. Premier Mark Rutte heeft dat donderdag gezegd tijdens het Verantwoordingsdebat, waarin de Tweede Kamer terugblikt op vorig jaar.
Toeslagenfraude
Rutte reageerde op een pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om het toeslagensysteem kritisch onder de loep te nemen. Eerder deze week kreeg staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zware kritiek naar aanleiding van grootscheepse toeslagenfraude door Bulgaarse bendes.
Volgens Rutte is iedereen het erover eens dat fraude niet kan. ,,We gaan het hard aanpakken.'' De premier verwees naar de komende discussie over de toekomst van het belastingstelsel, waarover de door het kabinet ingestelde commissie-Van Dijkhuizen adviseert.
Hypotheekrenteaftrek
Rutte hield zich op de vlakte over de opmerking van zijn partijgenoot Zijlstra dat bij een ingrijpende vereenvoudiging van het belastingstelsel de hypotheekrenteaftrek zou kunnen verdwijnen. Volgens de premier worden de huidige problemen op de woningmarkt veroorzaakt doordat de huizenprijzen sinds medio jaren 90 veel te hard zijn gestegen. ,,De lucht moet eruit.'' De hypotheekrenteaftrek was bij het ontstaan van de woningmarktproblemen slechts ,,een van de factoren'', zei hij.
Rutte wees er overigens op dat dit kabinet de hypotheekrenteaftrek al beperkt voor de hogere inkomens en de opbrengst gebruikt voor belastingverlaging. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar