Kassa

Rutte: risico's bij toeslagen terugdringen

16-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis6_06.jpg
Het kabinet wil de risico's in het systeem van toeslagen voor bijvoorbeeld huur en zorg terugdringen. Het zal ,,fundamenteel kijken'' naar deze systemen. Premier Mark Rutte heeft dat donderdag gezegd tijdens het Verantwoordingsdebat, waarin de Tweede Kamer terugblikt op vorig jaar.
Toeslagenfraude
Rutte reageerde op een pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om het toeslagensysteem kritisch onder de loep te nemen. Eerder deze week kreeg staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zware kritiek naar aanleiding van grootscheepse toeslagenfraude door Bulgaarse bendes.
Volgens Rutte is iedereen het erover eens dat fraude niet kan. ,,We gaan het hard aanpakken.'' De premier verwees naar de komende discussie over de toekomst van het belastingstelsel, waarover de door het kabinet ingestelde commissie-Van Dijkhuizen adviseert.
Hypotheekrenteaftrek
Rutte hield zich op de vlakte over de opmerking van zijn partijgenoot Zijlstra dat bij een ingrijpende vereenvoudiging van het belastingstelsel de hypotheekrenteaftrek zou kunnen verdwijnen. Volgens de premier worden de huidige problemen op de woningmarkt veroorzaakt doordat de huizenprijzen sinds medio jaren 90 veel te hard zijn gestegen. ,,De lucht moet eruit.'' De hypotheekrenteaftrek was bij het ontstaan van de woningmarktproblemen slechts ,,een van de factoren'', zei hij.
Rutte wees er overigens op dat dit kabinet de hypotheekrenteaftrek al beperkt voor de hogere inkomens en de opbrengst gebruikt voor belastingverlaging. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!