Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rutte: niet meteen financiële steun voor kleine portemonnee

03-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
609 keer bekeken
  •  
rutte

De stijgende prijzen zullen niet op korte termijn worden gecompenseerd voor mensen met een kleine portemonnee, zegt premier Mark Rutte.

Steun komt er wel, maar dat is volgens Rutte niet binnen twee weken geregeld. Er zijn vooral zorgen over mensen die nu al moeite hebben om rond te komen. Eerder was al duidelijk dat zij een vorm van financiële tegemoetkoming zouden krijgen, voor onder meer de stijgende energieprijzen. Het is alleen nog niet duidelijk hoe de vergoeding eruit gaat zien.

Ook prijzen van andere producten gaan omhoog. De tegemoetkoming kan niet in een handomdraai worden geregeld, stelde Rutte. Het gaat echter geen maanden duren, benadrukt de premier.

Gericht op minima en middeninkomens

"Het dempen van de effecten is niet per dag te regelen in het huidige tempo van de stijgende prijzen aan de benzinepomp", aldus Rutte. "We gaan in kaart brengen wat we kunnen doen."

Naast hulp voor minima gaat het kabinet zich daarbij ook richten op mensen met middeninkomens. "Het is onmogelijk om dit snel te regelen. Dit hoort bij een geopolitieke crisis."

Kritiek op trage reactie kabinet

Kamerleden uit de oppositie vinden dat het kabinet er te lang over doet om compensatie te regelen. "Ik zie onvoldoende maatregelen van de regering", zegt Pieter Omtzigt. "Huishoudens die de afgelopen maanden een nieuw energiecontract moesten afsluiten, betalen nu de hoofdprijs", zegt de ex-CDA'er. "Bij de coronacrisis, was er onmiddellijk een pakket voor ondernemers bij de eerste lock down. Bij de bankencrisis was er binnen een weekend steun en bereidheid banken te nationaliseren en bankiers te helpen."

Volgens Geert Wilders (PVV) heeft het kabinet "lak aan onze eigen mensen die de energierekening, benzine of boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen." 

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat het kabinet nu wat moet doen om de enorm gestegen prijzen te compenseren. "Dat mensen nog weken in onzekerheid zitten, is niet onvermijdelijk. Dat is een politieke keuze", zegt hij. "Stop met dralen en help mensen die niet meer rond kunnen komen snel."

bron: ANP / Kassa

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

aad piraat
aad piraat6 mrt. 2022 - 10:43

Of deze aartsleugenaar nu wel of niet compenseert maakt niets uit gezien zijn manier van ruimhartige compensatie voor de toeslagen en Groningen slachtoffers.

miennaamishaaz
miennaamishaaz3 mrt. 2022 - 14:26

Wilders heeft helemaal gelijk. Rutte moet eerst kijken naar eigen land, en de eigen mensen dan naar andere landen. Of in andere woorden, Het gehele Regeer-akkoord in de papierversnipperaar, en dan goed gaan regeren. Of wil Rutte opnieuw de val van het kabinet veroorzaken?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!