Kassa

Rutte: ingrijpen is onvermijdelijk

22-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geldbootje_63.jpeg
Ingrijpen in de zorg en sociale zekerheid is onvermijdelijk om essentiële voorzieningen overeind te houden. Doet het kabinet dat niet, dan zijn voorzieningen als het persoonsgebonden budget en de sociale werkplaatsen er over 10 jaar gewoonweg niet meer.
Dat maakte premier Mark Rutte donderdag duidelijk op de tweede dag van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Tijdens dat debat verdedigt het kabinet zijn plannen voor volgend jaar.
Explosieve stijging
De komende jaren grijpt het kabinet in omdat de kosten van een aantal voorzieningen explosief zijn gestegen. Daarnaast moet de overheidshulp meer gericht worden op mensen voor wie ze echt bedoeld is.
Persoonsgebonden budget
In het debat kreeg vooral de ingreep bij het persoonsgebonden budget veel aandacht. De oppositie verwijt het kabinet de regeling waarmee mensen zelf zorg inkopen kapot te maken zodat velen de dupe worden. Zo'n 130.000 mensen hebben nu een persoonsgebonden budget.
Genuanceerder
Rutte vindt dat de pgb-discussie genuanceerder ligt dan "de karikatuur van sommige partijen dat we het afbreken". Hij herhaalde dat de groep die het pgb het hardst nodig heeft, het houdt en dat voor de rest wordt geprobeerd maatwerk te zoeken. De premier beloofde bovendien dat bij de uitwerking van verscheidene voorstellen zorgvuldig gekeken zal worden of te veel bezuinigingen en hervormingen samenvallen bij dezelfde mensen.
Aanwakkerende storm
In zijn inleiding schetste Rutte donderdag de noodzaak dat met "de aanwakkerende storm" door de schuldencrisis, het kabinet de overheidsfinanciën op orde brengt en de economie laat groeien. Hij voelde er niets voor om meteen te debatteren over de stijl en het woordgebruik van PVV-leider Geert Wilders in het debat van woensdag. "Dat is het niet waard, ik wil eerst praten over de problemen in de wereld", zei Rutte.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!