Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rutte en Samsom oneens over inkomensbeleid

06-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_100euros_paketten_04.jpg
De twee leiders van de regeringscoalitie, premier en VVD-aanvoerder Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom, staan lijnrecht tegenover elkaar over de inkomensverschillen in Nederland. Samsom wil die de komende twee jaar verder verkleinen, Rutte wil dat niet. Dat bleek donderdag in het verkiezingsdebat bij RTL.
Rechtvaardige inkomenspolitiek 
Samsom zei dat VVD en PvdA bij de start van het kabinet afspraken om te komen tot een rechtvaardige inkomenspolitiek, waarbij de lage inkomens iets extra krijgen en de hogere inkomens iets moeten inleveren. ,,Dat wil ik nog twee jaar volhouden.''
Inkomensverschillen
Rutte wil de inkomensverschillen niet verder verkleinen. ,,Dat hebben we nu één keer gedaan.'' Volgens Rutte is met de PvdA afgesproken dat de inkomensverschillen bovenop het beleid uit het regeerakkoord niet nog verder wordt verkleind.
Onverantwoord
Rutte en Samsom waren het wel eens op het punt van de overheidsfinanciën. Het is niet nodig nu verder te bezuinigen om een belastingherziening mogelijk te maken. Samsom noemde het zelfs onverantwoord. Volgens Rutte is het niet nodig omdat het overheidstekort veel sneller daalt dan verwacht.
Bezuinigd
Pechtold haalde uit naar minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die donderdag D66 en CDA bekritiseerde omdat zij 13 miljard euro extra zouden willen bezuinigen. ,,Een flagrante leugen'', aldus Pechtold. Volgens hem groeien de overheidsuitgaven met 13 miljard euro en kan daar wel op bezuinigd worden. Samsom zei dat dat ten koste zal gaan van de zorg of de sociale zekerheid.
Het roer omgooien
CDA-leider Sybrand Buma viel Rutte aan omdat de werkloosheid en de belastingen nog altijd te hoog zijn en de zorg te snel is hervormd. Volgens hem moet het kabinet niet koers houden, maar juist het roer omgooien. Rutte antwoordde dat Nederland het economisch gezien ,,spectaculair goed'' doet en in de kopgroep in Europa zit. Geef nou toe dat het kabinetsbeleid werkt en ga ons steunen, zei Rutte tegen Buma.
Linkse praat
Samsom clashte met SP-leider Emile Roemer, die volgens hem met een megafoon op links langs de zijlijn staat te roepen, maar niks bereikt. Roemer antwoordde: ,,U houdt in de campagne linkse praat, maar gaat na de verkiezingen VVD-beleid uitvoeren.'' ANP

Meer over:

inkomen, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!