Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rutte belooft actie over uithuisplaatsing kinderen

22-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
381 keer bekeken
  •  
Kind 1127

Door de toeslagenaffaire zijn naar schatting 1115 kinderen uit huis geplaatst. Demissionair premier Mark Rutte belooft dat het kabinet “heel precies” gaat uitzoeken hoe het zit en de Tweede Kamer snel te laten weten "hoe we ermee verdergaan".

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) zijn tussen 2015 en 2020 naar schatting 1115 kinderen uit huis geplaatst ten gevolge van de toeslagenaffaire. Doordat veel ouders onterecht hun toeslagen moesten terugbetalen raakten veel ouders psychisch in de knel.

Werkelijk cijfer waarschijnlijk hoger

Volgens een brief van Demissionair minister van rechtsbescherming, Sander Dekker, valt het niet uit te sluiten dat in werkelijkheid nog veel meer kinderen uit huis zijn geplaatst door de toeslagenaffaire. Volgens hem hebben veel ouders die zich gemeld hebben nog geen eerste toets gehad. Ook komen er nog steeds nieuwe meldingen binnen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. 

Daarnaast bevat het cijfer alleen gedwongen uithuisplaatsingen tussen 2015 en 2020. Daardoor is het aannemelijk dat in een deel van de gevallen ouders zelf hebben moeten besluiten dat zij, gezien de situatie, niet langer voor hun kinderen konden zorgen. Die aantallen zijn niet meegenomen in het huidige cijfer. 

“Verschrikkelijk van a tot z”

Demissionair premier Mark Rutte benadrukt dat het hele dossier van de kindertoeslagaffaire verschrikkelijk is, “van a tot z”. “Het raakt heel veel mensen heel persoonlijk, het raakt heel Nederland." Rutte belooft dat hij snel de Tweede Kamer op de hoogte wil brengen over hoe het verder moet. 

“Heel, heel zuinige reactie”

Onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt laat weten dat de reactie van het kabinet een wel “heel, heel zuinige reactie” is. Omtzigt heeft een belangrijke rol gespeeld in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Hij benadrukt dat de brief van Sander Dekker uiteindelijk meer vragen oproept dan antwoorden geeft. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!