Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ruis op de buis door interferentie kabel

07-06-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Heeft u last van storing op uw televisie die is aangesloten op de kabel? Vindt u deze storing op slechts één of enkele zenders? Zo ja, dan is de kans groot dat u last heeft van interferentie, storing op uw kabel door de komst van digitale televisie via de ether.
Ook de familie Turner uit Eindhoven ontdekte dat er sinds enige tijd enkele zenders wel erg veel ruis laten zien. Net5, TMF en een paar andere zenders zijn daardoor bijna niet meer te bekijken. Na een telefoontje met kabelmaatschappij UPC, kwam de familie achter de veroorzaker van al die sneeuw in beeld: de zendmast bij hen in de buurt. Die mast zendt de signalen door van Digitenne. De zogeheten DVB-T signalen, oftewel digitale televisie via de ether.
Vaststellen storing door digitale ether
Hoe weet u of de storing door Digitenne wordt veroorzaakt? Die vraag kunt u wellicht al vrij snel beantwoorden door te bekijken op hoeveel zenders u storing heeft. Heeft u bijvoorbeeld sinds kort last van (sterke) ruis op één of enkele zenders, dan kan het zijn dat u last heeft van interferentie op de televisiekabel. De coaxkabel die u gebruikt voor de kabelsignalen blijkt dan niet voldoende bestand te zijn tegen andere signalen. Omdat radio en televisie van Digitenne dwars door ramen en muren gaat, kan dit dus een storing veroorzaken op uw kabel.
Storingsmeldingen
De Stichting Aanpak Interferentie (link: www.stai.nl ) houdt zich bezig met de meldingen van storing door de digitale televisie (DVB-T) en radio (T-DAB). De laatste zes jaar zijn er meer dan 80.000 meldingen geregistreerd van storing op de kabel die verband zouden houden met de digitale ether. De verwachting is dat er nog veel meer meldingen zullen binnenkomen, omdat de mogelijkheden van digitale ether steeds groter worden.
Ook NLkabel, het voormalige VECAI (vereniging van kabelbedrijven), ziet dat er de laatste tijd meer meldingen van storing bij de kabelmaatschappijen binnenkomen. De eerste meldingen kwamen al meer dan zes jaar geleden binnendruppelen, toen Digitenne begon met testuitzendingen.
Wat kunt u doen wanneer u last heeft van interferentie op de kabel?
Zorg ervoor dat u de kabels in huis vervangt. De kabels die nu gebruikt worden, blijken dan niet voldoende bestand tegen de zenders die via de ether uw huiskamer binnenkomen.
Let u daarbij vooral op de volgende kenmerken:
- Dikke kabels zijn beter dan dunne; de dikkere kabel biedt betere bescherming tegen invloeden van buitenaf.
- Gebruik een kabel van minimaal 7 millimeter doorsnee met minimaal 75 Ohm impedantie (weerstand).
- Laat kabels op maat maken, dat voorkomt te lange kabels en dus signaalverlies.
- Let er bij het leggen van de kabel op dat u ruime bochten maakt zonder dat de kabel ergens ‘knikt’. Zo’n knik zorgt namelijk voor veel kwaliteitsverlies.
Wilt u ook in andere delen van uw woning ongestoord televisie willen kijken, dan dient u de kabel te splitten met behulp van zogenaamde splitters. Maar wanneer u te grote afstanden moet overbruggen (meer dan 10 meter), dan kunt u kiezen voor een versterker voor de kabel. Die maakt splitters meestal overbodig.
Reactie KPN
KPN, waar Digitenne onder valt, laat weten dat zij alleen signalen uitzenden op frequenties die door de overheid vooraf zijn bepaald. Het probleem valt niet te wijten aan KPN, dat gebruik maakt van de DVB-T techniek. Verder verwijst KPN naar de Stichting Aanpak Interferentie en de mogelijkheden van vervangen van de huidige kabels.
NLkabel stelt dat het geen zin heeft om de zenders op de kabel te verplaatsen naar andere frequenties. Volgens NLkabel zitten kabelkijkers hier niet op te wachten. In de toekomst komen er meer frequenties bij die voor storing kunnen zorgen. Het lijkt dan ook meer op vooruitschuiven van het probleem, terwijl het probleem kan worden opgelost met goede kabels in huis. Daarvoor is de huiseigenaar/bewoner verantwoordelijk.
Keurmerk NLkabel
Er zijn in bouwmarkten en speciaalzaken veel verschillende soorten kabels, splitters en versterkers te vinden. Om de keuze te vergemakkelijken, komt NLkabel met het plan om een keurmerk uit te brengen. Zo weet u meteen of de kabel voldoende weerstand biedt tegen digitale etherzenders. De verwachting is dat hier nog in het voorjaar van dit jaar meer duidelijkheid over komt.
Wilt u meer gedetailleerde informatie over interferentie, DVB-T en T-DAB, kijkt u dan op www.stai.nl voor meer informatie.
Als u meer informatie wilt over de aanpak van storingen, download u dan de brochure ‘TV aansluiten, zo doet u dat’  ( http://www.nlkabel.nl/_doc/faq04.pdf ).
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor