Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ruimere regels onderzoek bij zieke kinderen'

19-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kind_jong_01.jpg
De regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek naar ernstige ziektes bij kinderen moeten ruimer. Doordat in Nederland strengere regels gelden dan in andere Europese landen, kunnen zieke kinderen niet profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Dat schrijven de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), onderzoekers en organisaties van patiënten en ouders van zieke kinderen dinsdag in een gezamenlijke brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Versoepeling regels
In de Tweede Kamer wordt binnenkort gesproken over mogelijke verruiming van de regels. Daarom doen de organisaties in de brief aan de minister en Kamerleden een naar eigen zeggen ,,dringende oproep om te kiezen voor versoepeling van de regels, zodat zieke kinderen net als in andere Europese landen kunnen profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek’’.
Medicijnen niet goed onderzocht voor gebruik bij kinderen
Medisch onderzoek bij kinderen is nu alleen bij hoge uitzondering en onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Hierdoor kan het voorkomen dat medicijnen die kinderen krijgen niet voldoen aan de eisen van bewezen effectiviteit en veiligheid. 40 procent van de medicijnen die huisartsen voorschrijven aan kinderen zijn volgens de organisaties niet geregistreerd en niet goed onderzocht voor gebruik bij kinderen. Hetzelfde geldt voor 80 procent van de medicijnen die kinderartsen voorschrijven op een couveuseafdeling. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!