Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruime steun voor verlaging topinkomens

15-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_2_49.jpg
In de Tweede Kamer bestaat ruime steun voor een verdere verlaging van de topinkomens in de (semi)publieke sector per 1 januari. De regeringspartijen VVD en PvdA en in elk geval de oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks zijn voor, blijkt uit een rondgang van het ANP in aanloop naar het Kamerdebat woensdagavond.
Ruime meerderheid in Eerste Kamer
Deze partijen leveren ook een ruime meerderheid op in de Eerste Kamer. Dat laatste is van belang omdat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de wet per 1 januari wil laten ingaan en dat daarvoor een spoedige behandeling door de Senaat dit najaar nodig is.
Limiet salarissen gelijk trekken met salaris minister
Plasterk wil de limiet voor salarissen in de publieke sector gelijk trekken met het salaris van een minister, ongeveer 144.000 euro. Met onkosten en pensioenbijdrage kan het oplopen tot 178.000 euro, volgens Plasterk nog altijd een ,,knap en fatsoenlijk salaris''. Nu ligt de limiet nog op 130 procent van een ministerssalaris. Het nieuwe maximum gaat gelden voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders die boven de norm zitten, gaat een overgangstermijn gelden.
Waarschuwingen
De Tweede Kamer kreeg vorige week in een hoorzitting met vertegenwoordigers uit de (semi)publieke sector veel waarschuwingen te horen. Het zou bijvoorbeeld moeilijk worden voor ziekenhuizen om nog goede bestuurders te vinden, die bereid zijn genoegen te nemen met het lagere salaris. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!