Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

'Ruim helft inkomen gaat op aan vaste lasten'

18 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Geld inkomen 930x520
Nederlanders zijn in doorsnee meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een nieuw onderzoek.
Bij een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur gaat ruim 55 procent van het netto-inkomen op aan vaste lasten. Op bijstandsniveau is dat net iets meer dan de helft. Een huishouden met een inkomen van anderhalf keer modaal en een gemiddelde hypotheek is circa 45 procent van zijn inkomen kwijt aan huur, hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer.

'Kostendruk neemt toe'

Het ideaalplaatje is volgens het Nibud dat huishoudens niet meer dan de helft kwijt zijn aan vaste lasten. De laatste jaren neemt de kostendruk toe, wat huishoudens dwingt goed op hun uitgaven te letten.

Achterlopen

Deze ontwikkeling verklaart volgens het Nibud waarom relatief veel huishoudens achterlopen met het betalen van rekeningen. Uit eerder Nibud-onderzoek kwam naar voren dat meer huishoudens de huur of hypotheek niet altijd op tijd kunnen betalen. ANP/Ninud

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!