Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drie op tien Nederlanders heeft last van gestegen energieprijzen

13-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3548 keer bekeken
  •  
energie gas fornhuis pit vuur koken 1127

Ongeveer drie op de tien Nederlanders zegt last te hebben van de gestegen energieprijzen, blijkt uit onderzoek van de I&O, in opdracht van de NOS. Sinds 1976 is de inflatie nog nooit zo hoog geweest. Mensen met een lager inkomen worden daardoor het hardst getroffen. 

Een kwart van de Nederlanders zegt door de hogere prijzen op de kleintjes te moeten letten. Nog eens 5 procent is door de inflatie daadwerkelijk in de financiële problemen terechtgekomen.

Ruim vier op de tien Nederlanders zeggen niet zo veel last te hebben, maar letten wel wat beter op hun uitgaven.

Meerderheid wil 'van het gas af'

De meerderheid van de respondenten wil af van gas uit Rusland, zelfs als dat leidt tot hogere gasprijzen. Twee derde zegt dat Nederland als alternatief meer gas uit Groningen moet halen. Dat aandeel is de laatste maand fors gestegen.

Bellers naar hulplijn verdubbeld

Ook hulporganisatie Geldfit geeft aan dat het aantal bellers naar de hulplijn zijn verdubbeld ten opzichte van vorige maand.

Volgens Frederieke Kokol, teamleider van het belteam van Geldfit, zorgt de inflatie soms voor schrijnende verhalen van mensen die de hulplijn bellen. "Als er een keuze moet worden gemaakt tussen boodschappen, energie of de zorgverzekering, gaan mensen toch in overlevingsstand en kiezen ze voor eten." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Engelse drop
Engelse drop13 apr. 2022 - 10:32

Je mag ook stellen dat een groot deel van Nederland niet weet wat zuinig leven is, ik ben van 1960. Heb nog naast de kolenkachel gezeten, gewassen worden in een badkuip. Nu is er alles in overvloed hangt alleen een prijskaartje aan.

t.de.jager
t.de.jager13 apr. 2022 - 10:03

De overheid moet een fonds maken(uit de aardgasbaten) voor de Groningers om hun huizen te herstellen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!