Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruim de helft Nederlanders van slag door zomertijd

24-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slapen-bed_03.jpg
Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard naar het bioritme van Nederland. Zo'n 40% van de mensen geeft aan ongeveer een dag nodig te hebben om aan zomertijd te wennen. En maar liefst een op de tien Nederlanders is echt behoorlijk van slag als de klok een uur vooruit wordt gezet en heeft minstens een week nodig om weer in het goede ritme te komen. Ook blijkt dat vrouwen meer moeite hebben om zich aan te passen aan de zomertijd dan mannen.
Bioritme en zomertijd
De natuur heeft een ritme en alle Nederlanders hebben een ritme. Dat de overgang naar zomertijd onze biologische klok ontregelt en dus ons ritme kan verstoren, is al langer bekend. Maar dat zoveel mensen er zeker een dag of meer aan moeten wennen, is opmerkelijk. Gelukkig raakt niet iedereen van slag of uit zijn ritme van dat uurtje verschil. Sterker nog, relatief veel jonge mensen verheugen zich er juist op. Langer licht en dus meer tijd om iets uit de dag te halen, vinden zij. Op de vraag naar het waarom van zomer- en wintertijd - energie besparen - weet 75 procent het goede antwoord. Toch zijn er nog aardig wat mensen die denken dat zomer- en wintertijd ooit zijn ingevoerd om te voorkomen dat we in andere tijdzone terechtkomen vanwege het draaien van de aarde. Een vijfde van de Nederlanders wil zomer- en wintertijd alleen hanteren als er ook echt energie wordt bespaard. Ruim 11% is er ronduit op tegen dat de klok wordt verzet.
Bioritme van Nederland
In het onderzoek is ook een aantal vragen gesteld over het bioritme van Nederlanders in het algemeen. Bijvoorbeeld of Nederlanders wel makkelijk hun bed uitkomen, op welke delen van de dag ze zich op hun best voelen en of ze wel de tijd nemen voor een goed ontbijt. Een kleine greep uit de resultaten: Bijna een kwart van alle respondenten staat doorgaans eerder op dan ze graag willen. Ongeveer 20% moet op een normale (werk)dag voor 6.30 uur opstaan, terwijl het merendeel dit liever niet doet. 's Avonds gaan de meeste Nederlanders wel naar bed op de tijd die ze graag willen. Uit de test blijkt overigens dat Nederland bijna twee keer zoveel ochtend- als avondmensen telt. Ruim een vijfde van de ondervraagden komt 's ochtends moeilijk uit bed. Mannen komen 's ochtends (gemiddeld) makkelijker hun bed uit dan vrouwen. Een ochtendhumeur komt in Nederland vrij weinig voor (2,3%). Nederlanders zijn over het algemeen best tevreden over hun ritme van de dag (bijna 60%). Ongeveer een derde zou het ritme wel willen aanpassen. 14% geeft aan liever een uurtje eerder te beginnen en stoppen en ruim 16% geeft aan graag een uurtje later te willen beginnen en stoppen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!