Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruim 300.000 huishoudens met zonnepanelen niet op tijd klaar voor afbouw salderen door oude elektriciteitsmeter

  •  
02-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
242501 keer bekeken
  •  

In Nederland zijn nog honderdduizenden adressen waar zonnepanelen liggen in combinatie met een oude elektriciteitsmeter die niet geschikt is om salderen af te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Volgens Netbeheer Nederland zijn er ongeveer 650.000 adressen waar nog een elektriciteitsmeter hangt die hiervoor niet geschikt is. Netbeheer Nederland schat dat ruim de helft van deze adressen zonnepanelen heeft. Dat zijn ruim 300.000 adressen. We spreken erover met Tekke Panman, Eerste Kamerlid van de BoerBurgerBeweging.

Netbeheer Nederland: in het najaar van 2026 worden de laatste oude meters vervangen

Als de Eerste Kamer komende week zou instemmen met de afbouw saldering, dan krijgen de netbeheerders de opdracht van de overheid om de oude elektriciteitsmeters te vervangen.

Gezien de hoeveelheid werk om het netwerk te verzwaren én de aantallen nog te vervangen meters verwacht Netbeheer Nederland dit in het najaar van 2026 afgerond te hebben.

Slimme meter is nu nog niet verplicht

Bedrijven en consumenten mogen op dit moment nog tot en met eind 2024 zo’n oude meter hebben in combinatie met zonnepanelen.

Om salderen af te kunnen bouwen hebben consumenten en bedrijven een elektriciteitsmeter nodig met een dubbel telwerk: één telwerk voor het verbruik en één voor de opbrengst van de zonnepanelen.

Maar als de Eerste Kamer instemt met het afbouwen van salderen, dan is een meter met een dubbel telwerk – één voor het verbruik en één voor de opbrengst – vanaf 1 januari 2025 verplicht.

BBB: "Afbouw salderen is zo niet haalbaar, minister moet terug naar de tekentafel"

Aangezien pas eind 2026 de laatste oude meters vervangen zijn, is Nederland nu nog niet klaar voor de afbouw van het salderen. Dat zegt Tekke Panman, Eerste Kamerlid voor de BBB.

Panman: "De wet is zo niet uitvoerbaar, en daar toetsen wij op als Eerste Kamer. De minister moet terug naar de tekentafel. En de minister zal eerst de problemen van een overvol netwerk en het niet aan kunnen sluiten aan moeten pakken."

Hij vervolgt: "Daarbij komt dat de overheid op de rem trapt juist nu mensen met een kleinere beurs mee kunnen gaan doen. Dat is niet goed en raakt aan een betrouwbare overheid."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.