Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruim 200.000 slachtoffers skimming of phishing

07-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internetbankieren-fraude_15.jpg
Meer dan 200.000 Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van identiteitsfraude via internet of betaal- of pinautomaten. Het gaat dan om 1,5 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandagochtend bekend werden.
Skimming en phishing
De mensen worden slachtoffer van criminelen die gegevens van een bankpas of creditcard kopiëren bij een betaal- of pinautomaat (skimming), of van oplichters die betalingsinformatie achterhalen via het internet, via bijvoorbeeld gehackte computers of nepwebsites (phishing of pharming). De meeste slachtoffers maken hier melding van bij de bank, een deel stapt ook naar de politie.
Voornamelijk in Nederland
Skimming komt vaker voor dan phishing, zegt het CBS. Zeven op de tien slachtoffers van identiteitsfraude in 2012 hadden te maken met skimming. De fraude vond in 80 procent van de gevallen plaats in Nederland. Nederlanders werden in één op de tien gevallen ook slachtoffer in het buitenland. Bij 10 procent kon het CBS niet achterhalen waar de fraude plaatsvond.
Cijfers
Mannen blijken iets vaker slachtoffer van identiteitsfraude dan vrouwen. Hoger opgeleiden zijn twee keer zo vaak de dupe als lager opgeleiden en 25- tot 65-jarigen zijn vaker slachtoffer van de fraude dan jongeren tot 25 jaar en ouderen (boven de 65 jaar). ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!