Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruim 120.000 extra ouderen hebben verpleegzorg nodig in 2024

17-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oud pensioen zorg
In 2024 hebben ruim 120.000 meer ouderen verpleegzorg nodig dan nu, zegt Zorgverzekeraars Nederland na eigen onderzoek. Bijna 172.000 kwetsbare ouderen krijgen op dit moment verpleeghulp, zowel thuis als in het verpleeghuis.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland krijgen vrijwel alle regio's in Nederland de komende twintig jaar te maken met een verdubbeling van het aantal ouderen. De zwaarte van de benodigde verpleegzorg neemt ook toe, zegt de koepelorganisaties. Het is volgens verzekeraars nu al moeilijk om voor alle ouderen die zorg nodig hebben een geschikte plek te vinden. Er staan op dit moment ongeveer 20.000 ouderen op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis, laat Zorgverzekeraars Nederland weten.
De brancheorganisatie baseert zich op zorgkantoren, verantwoordelijk voor de uitvoering van de langdurige zorg, die de verpleegzorg voor ouderen in kaart hebben gebracht.

Grote regionale verschillen

Volgens de onderzoekers zijn de regionale verschillen groot. De regio Zuid-Limburg heeft het hoogste percentage 75-plussers (10,6 procent) en Amsterdam het laagste, namelijk 5 procent.
De brancheorganisatie baseert zich op zorgkantoren, verantwoordelijk voor de uitvoering van de langdurige zorg, die de verpleegzorg voor ouderen in kaart hebben gebracht. De zorgkantoren willen in gesprek met zorgaanbieders en gemeenten over het organiseren van voldoende en passende verpleegzorg. Zij zien dat hun taak onder toenemende druk staat en waarschuwen dat de komende jaren extra hoge investeringen en zorguitgaven nodig zijn om te kunnen blijven voorzien in de vraag naar verpleegzorg voor ouderen. ANP

Meer over:

ouderen, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!