Route van vlees vaak onduidelijk
15-02-2013
• leestijd 1 minuten
Door een gat in de Warenwet is niet altijd duidelijk welke internationale route een stuk vlees heeft afgelegd voordat het op iemands bord belandt. Dat zegt IJsbrand Velzeboer, expert in voedselveiligheid. ,,Wel wordt duidelijk geregistreerd waar een dier geboren, vetgemest en geslacht is. Alleen bij paardenvlees hoeft dat niet.''
Samengsteld vlees moeilijk traceerbaar
Bij een karbonaadje of biefstukje, zogenaamde 'enkelvoudige vleesstukken' staat de herkomst ook vermeld op het etiket. Maar zodra het om een samengesteld product gaat, zoals een frikadel, wordt de afkomst vaak niet genoemd en is daardoor lastiger te achterhalen.
Controles
Voedselautoriteiten houden steekproeven waarbij inkopers binnen 4 uur moeten kunnen verklaren waar hun ingrediënten vandaan komen, tot en met het keukenzout aan toe. In Nederland gebeurt dat wel degelijk, maar minder ontwikkelde Europese landen hebben daar de infrastructuur nog niet voor.
ANP