Kassa

Rotterdamse scholen zitten snel zonder docenten

23-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_leraar
Het lerarentekort op Rotterdamse scholen is zo acuut en een urgent probleem dat er binnenkort leerlingen in lokalen zitten zonder docent. Dat zegt de Rotterdamse onderwijswethouder Sven de Langen (CDA) in Trouw. Er zijn geen adequate vervangers meer en scholen staan op het punt om onbevoegde docenten voor de klas te zetten.
Zij-instromers
Rotterdam hoopt door middel van geld uit de gemeentekas hier iets aan te doen. Tachtig extra zij-instromers worden met het geld aangetrokken en in hoog tempo omgeschoold tot onderwijzer.
Landelijk beeld
De problemen passen in het landelijk beeld dat leraren vergrijzen en ervaren krachten met pensioen gaan. De piek wordt in 2021 verwacht. Daarnaast zijn er veel minder eerstejaars op de pabo's dan enkele jaren geleden.
Bron: Trouw/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Erik88
Erik8826 dec. 2017 - 17:09

Ik ken persoonlijk veel onderwijzers die uit het beroep zijn gestapt omdat ze jaar na jaar geen vast contract aangeboden kregen. En dat gebeurt nog steeds. En zijn of komen er te korten dan mogen anderen (gemeenten en overheid) het oplossen.

manwijf
manwijf25 dec. 2017 - 14:46

Rotterdam is een mooi voorbeeld van wat ons te wachten staat in het hele land. Als er er zich maar genoeg nieuwe Nederlanders vestigen in een plaats, komt er altijd een dag dat we ze niet meer kunnen faciliteren. Een gemeenschap behoort normaliter zelf z'n eigen onderwijzend personeel voort te brengen. Maar aangezien de verhouding van mensen die iets gestudeerd hebben en die daartoe niet in staat blijken volledig scheefgegroeid is, moet een kleine groep nu zorgen voor een heel grote groep. Schoenenverkopers te over, maar daar heb je slechts beperkt iets aan.  Dit is overigens jaren geleden al voorspeld, maar het was allemaal niet waar. Onze overheid houdt zich bovendien liever bezig met het vergroten van het probleem, dan met het eerst oplossen van de problemen die er al zijn. Of spoedig aan zitten te komen. Nee, het zijn niet allemaal apothekers en artsen die hier heen komen ook al wilde de staatstelevisie ons dat zo graag doen geloven. Dit zal dus in de toekomst nog vele malen erger worden. In de zorg staat ons het zelfde te wachten. Je kunt nu eenmaal niet leerlingen en patiënten aanblijven nemen, als de hoeveelheid leerkrachten en artsen/verpleegsters niet toeneemt met eenzelfde snelheid. Wat de gevolgen zijn voor de kwaliteit van het onderwijs en de zorg laat zich raden. De politie overigens kent het probleem ook.... Ga zo door NL! 

gypsyjoy
gypsyjoy24 dec. 2017 - 23:13

waarom kijk ik hier niet van op??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!