Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Rotterdamse app toont drukke en stille plekken in stad

26 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
rotterdam 1127
Rotterdam presenteert komend najaar een app die toont hoe druk of rustig het is op openbare plekken in de stad. Gebruikers kunnen zo zien of ze op een veilige manier kunnen winkelen of een terrasje pakken.
"In Rotterdam zetten we alles op alles om ondanks de noodzakelijke coronamaatregelen volop door te kunnen draaien", zegt de Rotterdamse wethouder van economie Barbara Kathmann. De app moet niet alleen bewoners en bezoekers helpen op een veilige manier door de stad te navigeren. "We helpen tegelijkertijd de Rotterdamse ondernemer zijn zaak draaiende te houden. Dat is nu meer dan ooit keihard nodig."

Eerste gemeente met 'druktemeter'

De eerste gebruikers testen de komende tijd de zogeheten SpotR-app. In oktober moet deze klaar zijn zodat iedereen 'm kan downloaden in de appstores.
Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente die komt met een dergelijke druktemeter op basis van objectieve realtime data. Als een locatie in de stad op een bepaald moment druk is, geeft de app een tijd aan waarop het rustiger is of worden er alternatieve bestemmingen getoond. 

Anonieme locatiegegevens gebruikt

De SpotR-app maakt gebruik van anonieme locatiegegevens afkomstig van gebruikers van Buienradar die toestemming hiervoor hebben gegeven. Deze informatie wordt elk kwartier ververst. Utrecht en Breda hebben ook druktemeters, maar deze maken gebruik van waarnemingen. In Breda geven buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) bijvoorbeeld op vaste tijdstippen door hoe druk het op een bepaalde locatie is. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!