Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rotterdam schond privacy van burgers door inzet camera-auto's

18-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
dashcam camera-auto 1127

Rotterdam heeft vorig jaar tijdens de lockdown filmende auto's ingezet om corona-overtreders op te sporen en om te controleren of mensen wel genoeg afstand hielden. Dit is in strijd van de wet, oordeelt Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat meldt NRC op basis van een rapport dat het heeft ingezien. Volgens de krant probeert burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) publicatie van dit rapport tegen te houden.

Er zouden in april en mei 2020 twee camera-auto's patrouilleren door Rotterdam. Deze auto's zouden toezicht houden op de naleving van de coronaregels, zoals de anderhalvemeterregel of het maximaal aantal mensen in een groep. De auto's hebben 3670 graden-camera's. Deze kunnen gezichten en nummerborden gedetailleerd in beeld brengen.

De auto's reden vooral langs parken en pleinen om 'groepen' te spotten. Toen gold er namelijk nog een verbod op drie of meer personen bij elkaar. 

Vervolgens werden de camerabeelden doorgestuurd naar een centraal punt. Daar konden gemeenteambtenaren besluiten om boa's of politieagenten naar de gefilmde plek te sturen. In totaal hebben de auto's 75 meldingen doorgestuurd van groepen die de coronaregels overtraden.

Bron: NRC

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!