Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Rotterdam richt camera's op kentekens

12 aug 2009
  •  
leestijd 2 minuten
1491391.jpg
Sinds april hangen bij vijf verkeersknooppunten in Rotterdam camera's die de kentekens van auto's kunnen vastleggen. Dat heeft de politie Rotterdam-Rijnmond woensdag gezegd.
Met de gegevens kan de politie automobilisten zonder rijbewijs, onverzekerde voertuigen en auto's met valse kentekens opsporen. Een jaar geleden zijn bij de Maastunnel de eerste camera's opgehangen, zegt Ton Hijmering, hoofd executieve ondersteuning van de politie Rotterdam-Rijnmond. De gegevens worden drie maanden bewaard.
De camera's worden alleen aangezet als de politie dat nodig acht. Hijmering ontkent dat er met de gegevens criminaliteitsanalyses worden gemaakt.
De politie beschikt al drie jaar over de automatische nummerplatenherkenning (automatic number plate recognition, ANPR), waarmee nu de meerderheid van de korpsen werkt. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft geen bezwaar tegen de termijn van drie maanden, maar vindt wel dat de kentekens van niet-verdachte personen onmiddellijk moeten worden gewist.
Volgens Hijmering bespaart de techniek de politie bij de handhaving veel tijd. Andere toepassingen worden ook beproefd, zoals vorig jaar bleek in een publicatie in het blad Digitaal Bestuur. Toen Willem Holleeder in het ziekenhuis in Leiden lag, wilde de politie weten of bepaalde voertuigen daarheen gingen. Ze zouden een bevrijdingspoging kunnen voorbereiden, veronderstelde de politie. ,,Dan assisteren we even'', citeerde het blad Hijmering.
De politiefunctionaris is in afwachting van een standpunt van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Op eerdere vragen van het Tweede-Kamerlid Fred Teeven (VVD) antwoordde de bewindsman dat er nog geen uitsluitsel kan worden gegeven over de rechtmatigheid van alle gebruiksmogelijkheden van ANPR. Hijmering denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de politie ruimere mogelijkheden krijgt met camera's. Hij vergelijkt de aanpak met het cameratoezicht in uitgaansgebieden. ,,Daarover is jarenlang gediscussieerd. Nu is dat toezicht in de Gemeentewet geregeld.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar