Rotterdam pakt huisjesmelkers bij de lurven
24-02-2011
• leestijd 2 minuten
Wethouder Hamit Karakus (Wonen) van de gemeente Rotterdam gaat huisjesmelkers verder de duimschroeven aandraaien. Nu er wettelijke mogelijkheden zijn om ze te beboeten voor illegale praktijken als hennepteelt en illegale pensions, wil hij die mogelijkheid direct aangrijpen deze huiseigenaren ,,de stad uit te jagen''.
Karakus is met verschillende maatregelen al jaren bezig zijn stad te ontdoen van de rotte kiezen. Groot probleem was dat hij weinig wettelijke middelen had om de huisjesmelkers daadkrachtig aan te pakken. Hij kan nu de zogeheten bestuurlijke boete uitdelen wanneer zich in de huizen illegale situaties voordoen. Een boete kan oplopen van 2000 tot 18.500 euro.
In een brief aan ruim 15.500 huiseigenaren in de Tarwewijk, Carnisse, Oud-Charlois, Bloemhof en Hillesluis legt de wethouder uit waarom hij deze maatregel inzet om verloedering van de stad tegen te gaan. Het zijn vaak de huisjesmelkers die zorgen voor de rotte kiezen in de stad, omdat ze de woningen niet onderhouden. Ze zijn enkele geïnteresseerd in de huurpenningen, weet Karakus. Bovendien hebben deze woningen een aanzuigende werking op andere ongewilde praktijken waardoor een hele straat, buurt of wijk verloedert, zoals op Rotterdam-Zuid.
Bestaande maatregelen als het opleggen van een dwangsom of het toepassen van bestuursdwang leidde niet tot het uitbannen van malafide praktijken. Het probleem verschoof zich vaak. Karakus heeft nu ook wettelijke middelen om Vereniging Van Eigenaren (VVE's) die niets aan de woningen doen, aan te pakken. Rotterdam kent 10.500 van deze verenigingen. Sommige functioneren niet omdat ook daar weer de huisjesmelkers geen behoefte hebben om hun bezit te onderhouden.
Een groot aantal van deze wooncomplexen zijn slecht onderhouden. ,,Daar moet flink wat geld tegenaan om die op te knappen. Dat kan nu makkelijker, omdat wij afspraken hebben gemaakt met de SVR om leningen te verstrekken aan huiseigenaren binnen VVE's die hun woningen gaan opknappen. De gemeente staat daar dan garant voor'', licht Karakus toe.
Gemeenten kunnen nu ingrijpen bij VVE's die geen meerjarenonderhoudsplan hebben en een meerjarenreservering voor dat onderhoud. Ze kunnen nu via de rechter afdwingen die te maken en ook uit te voeren. ,,Zo voorkom je dat huisjesmelkers hun praktijken kunnen blijven voortzetten.''
ANP