Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Rothumeur helpt problemen oplossen'

15-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boeren.jpg
Werknemers in een groep presteren beter als ze hun negatieve emoties laten zien. Vooral teams die slechte gevoelens met elkaar delen, lossen problemen beter met elkaar op, delen onderling meer informatie en voelen zich verbonden met elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van Annefloor Klep waarop zij vrijdag promoveert aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
Uit haar onderzoek blijkt dat het niet altijd goed is als werknemers alleen maar positieve emoties met elkaar delen. Af en toe hardop klagen kan een positief effect hebben, schrijft ze in haar proefschrift. Door de negatieve gevoelens te delen, gaat de groep informatie beter verwerken en kan ze zich beter concentreren op de klus die ze moet klaren. Maar zegt Klep: alleen maar klagen is niet verstandig. Positieve emoties delen levert ook voordelen op.
Teams die vaak met elkaar samenwerken, kunnen volgens haar extra profiteren van het delen van emoties. Het effect van het delen van negatieve emoties is dan groter dan het delen van positieve emoties. Analytische taken worden beter uitgevoerd, maar het creatieve proces komt door het delen van negatieve emoties wel sterk onder druk te staan.
Voor haar studie observeerde Klep ongeveer zeventig teams, die voornamelijk bestonden uit studenten van de VU. Bron: ANP

Meer over:

diginieuws, hersens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!