Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Roomboter-spetter-en-aanbrand-test
14-02-2009
•
leestijd 2 minuten
•
3420 keer bekeken
•
Felix Wilbrink is culinair journalist bij de Telegraaf. Hij schreef op 18 januari een artikel “
Woedend om gerotzooi met boter
”.
Hij windt zich op over feit dat de roomboter, die je in de supermarkt koopt, te veel spettert en te snel verbrandt in vergelijking met boerenroomboters. Wij daagden Felix Wilbrink uit om de proef op de som te nemen, samen met meesterkok Toine Smulders.
Zij testten tien roomboters blind, de Kassa roomboter spetter-en-aanbrand-test. Let wel: er werd niet getest en beoordeeld op smaak, al maakten de deskundigen daar wel opmerkingen over….
Getest werden twee boerenroomboters, twee biologische roomboters en zes (gewone) roomboters. Eén daarvan is de Beste Butter van Antje; roomboter die Campina produceert en exporteert naar Duitsland. En er bleken inderdaad verschillen te zijn!
Enkele citaten uit de beoordelingsformulieren van onze deskundigen:
Over de nummer één (boerenboter van zuivelboerderij Verdegaal): spettert nauwelijks en verbrandt niet. Over nummer zes (De Zaanse Hoeve van Albert Heijn): flinke spetteraar en verbrandt lelijk. Sommige boters spetterden flink, en eindigden daarom laag. Op smaak werden ze wel goed beoordeeld. Dat gold onder andere voor de Campina Botergoud (goud) gezouten roomboter en de Zuiver Zuivel Demeter biologische roomboter.
De boerenboter van Verdegaal is alleen te koop op de boerderij zelf in Oudendijk.
Campina had natuurlijk ook het artikel van Felix Wilbrink gelezen. Hoewel Campina zelf nauwelijks klachten heeft ontvangen over spetterende roomboter, hebben zij zelf ook de proef op de som genomen en geconstateerd dat fabrieksboters flink spetteren.
Sander Koutstaal is commercieel directeur van Campina. Hij geeft aan dat Campina zich de laatste jaren bij de Botergoud-producten vooral heeft gefocused op lange houdbaarheid en goede smeerbaarheid van roomboter. Omdat alle zuurstof uit de boter wordt gehaald, blijft de boter lang vers. En zal die niet vies smaken.
De Botergoud-roomboters hebben ook een unieke receptuur, en hebben door het gebruik van specifieke room ook een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren. Dat verklaart ook waarom de Beste Butter van Antje anders wordt beoordeeld; het recept daarvan is verschillend.
De reden van de nadruk op houdbaarheid en smeerbaarheid is – aldus Koutstaal - dat roomboter toch vooral wordt gebruikt op brood, en in mindere mate voor bakken en braden. Toch is Campina zich er bewust van geworden dat verbetering van het product misschien wenselijk is en ze gaan er mee aan de slag. Wellicht binnenkort een speciale bak- en braadboter?