Kassa

'Rookruimtes horeca binnen twee jaar dicht'

06-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roken sigaret 930x520
Het kabinet wil de horeca nog circa twee jaar de tijd geven om alle rookruimtes definitief te sluiten. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht van De Telegraaf van die strekking.

Rookruimtes

Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca. Alleen in speciaal aangewezen rookruimtes mag nog worden gerookt. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde medio februari evenwel dat ook die rookruimtes dicht moeten, in een rechtszaak die was aangespannen door de antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN).

Niet-rokers

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Overgangsregeling

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zal cassatie aankondigen tegen dat arrest, maar doet dat vooral om tijd te winnen voor een overgangsregeling. Anders hadden alle rookruimtes per direct op slot gemoeten en dat zou veel caféhouders met grote problemen opzadelen.
Concrete plannen voor een milder overgangsregime volgen waarschijnlijk voor de zomer. Daarvoor zal ook de branche zelf worden geraadpleegd. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

fgrijder
fgrijder11 apr. 2018 - 15:45

Als ze willen dat er geen mensen meer zijn die roken, dan gooi ook alle coffeeshops ook maar dicht. Daar wordt ook volop gepaft, maar daar wordt ook nog extra troep door de shag heen gedraaid.

kama
kama7 apr. 2018 - 10:12

Ik heb nooit gerookt en ben tegen roken en ik vind de stank benauwend. Maar: ik ben vóór de rookruimtes. Anders gaan de mensen buiten op straat roken. Daar moet ik langs. Maar erger nog: de stoepen liggen nu al vol met peuken. Vreselijk vies gezicht. Met de landelijke opschoondag vooral bezig geweest met het verwijderen van peuken uit de openbare ruimte. Dus: graag rookruimtes die goed afgesloten zijn en waardoor niemand dus last heeft van de rokers, de rook of hun troep.

coar
coar7 apr. 2018 - 10:00

 Wat een bullshit verhaal, omdat de niet roker sociale druk zou voelen om in de rookruimte te gaan zitten, nou als het daaraan ligt kan een bord met de tekst VERBODEN VOOR NIET ROKERS misschien uitkomst bieden en wat het personeel betreft dat kun je oplossen door de gasten te vragen om de glazen mee retour te nemen en de asbak te ledigen in een grote bak zand in de rookruimte het schoonmaken kan de volgende dag en door de ventilatie is dan alle rook allang weg. Het gerechtshof in Den Haag heeft volgens mij de plank helemaal mis geslagen om naar argumenten te luisteren wat geen argumenten zijn.

John1313
John13137 apr. 2018 - 0:33

Vraag / gedachtespinsel: 'Heeft een coffeeshop ook een aparte rookruimte?'

John1313
John13137 apr. 2018 - 0:24

Roken is slecht voor de volksgezondheid maar wel legaal. --> Roken wordt uitgebannen/ mag niet meer. Rookruimtes mogen niet meer, roker moet de straat op. Drugs (soft/wiet) zijn heel slecht voor de volksgezondheid en illegaal. --> Drugs worden gedoogd (oogluikend toegestaan/ niet bestraft)  Coffeeshops zijn 'normaal' er komen er steeds meer. Wietteelt wordt overheidszaak. Wie snapt dit nog? PS.Ik ben niet-roker en tegen roken maar zelfs ik ben verbaasd.

zoekster1
zoekster16 apr. 2018 - 23:51

Voor al die rokers die zich nu bedreigd, betutteld of weet ik veel wat voelen. Roken is UIT! Het is passé. Zelfs de meest verstokte rokers om me heen zijn nu bezig om er vanaf te komen. Het enige wat vervelend is is dat het enorm verslavend is. Maar.. get a grip. Stop ermee en je leeft langer!

3 Reacties
labra
labra9 apr. 2018 - 12:36

roken stop ermee en je leeft langer??? Ik ken vele niet rokers die nou niet echt een hoge of hogere leeftijd hebben bereikt. Dat het niet goed is oke Maar langer leven?

jose tirions
jose tirions9 apr. 2018 - 19:42

roken verkort je leven met 10 jaar, dat is al lang bewezen

hendrika39
hendrika3912 apr. 2018 - 0:43

Is dat allang bewezen? Kom nu, niemand weet van te voren hoe oud ze worden, hoe kunnen ze dat dan bewijzen?

christin
christin6 apr. 2018 - 20:45

Waren er dan aparte rookruimtes in de horeca dat wist ik niet. Ik ga pas weer ergens wat drinken als het mooi terrasweer is. 

grevelt
grevelt6 apr. 2018 - 18:54

Ik vind het een prima idee dat ze het roken aan banden willen leggen ik ben Astmapatiënt

lady100
lady1006 apr. 2018 - 18:21

Alle horeca gelegenheden waar alcoholische dranken worden geschonken kan verslavend zijn mensen met drankverslaving worden opgenomen in een kliniek voor hun drankverslaving af willen komen kost de gemeenschap miljoenen euro's roken is niet goed voor je gezondheid er geen sigaretten en tabak niet meer verkocht mogen worden loopt de rijksoverheid miljarden aan inkomsten mis worden anderen producten verhoogd 

kschoots
kschoots6 apr. 2018 - 18:06

Nou de terrassen nog.!!! Astmapatiēnt

2 Reacties
hans57
hans576 apr. 2018 - 23:04

Wat zou het fijn zijn als de mensen eens wat meer begripvoor elkaar krijgen.En niet gelijk alles willen verbieden maar samen eenoplossing zoeken. En die oplossing  is niet verbieden te roken op het terrassen .  Maar gewoon even kijken hoe de wind is

rovaga
rovaga9 apr. 2018 - 10:22

K schoots Je hebt misschien wel gelijk maar donder dan ook gelijk alle auto's van de straat want dat is nog ONGEZONDER DAN DIE BEWUSTE SIGARET.Maar dat is iets wat niet in het straatje past van de NIET ROKERS want daar zitten ze zelf met hun ........... in.

anita555
anita5556 apr. 2018 - 17:13

Ik vind het een prima idee dat ze het roken aan banden willen leggen. Zelf heb ik ook gerookt en ik ben van de een op de andere dag gestopt omdat ik het gewoon vies begon te vinden. En nog steeds hou ik niet van die lucht. 

1 Reactie
labra
labra9 apr. 2018 - 12:42

Een echte ex roker.

manwijf
manwijf6 apr. 2018 - 16:58

Ook al ben ik heel blij, dat er op veel plekken al niet meer gerookt mag worden, is het een heel unfair beleid van de overheid. Maar dat is steeds de truc natuurlijk. Eerst aankondigen dat het er over een paar jaar aan zit te komen, als de storm is gaan liggen een datum stellen, dan invoeren, maar beetje meebuigen met tegenstanders om na een aantal jaren alsnog het hele plan alsnog uit te voeren. Zo gaat het met alles.  We zijn er nog niet hoor. Ook bij komende milieumaatregelen zal het zo gaan en aangezien de zorg bijna onbetaalbaar is geworden (verrassing!) zal ons v.w.b. voedsel ook nog wel het e.e.a. te wachten staan. Maar het geldt allemaal alleen voor ons. De rest van de wereld zal wel gewoon doorgaan met waar ze mee bezig zijn. Zoals gewoonlijk. Maar die roken dan ook niet, eten gezond en hebben geen milieuproblemen...

rovaga
rovaga6 apr. 2018 - 16:32

WAT EEN ZEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER GROTE ONZIN IS DAT ZELF BENIK EEN NIET ROKER.LAAT ZE MAAR DRUGS ROKEN DAT IS VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL BETER.

oudewouter
oudewouter6 apr. 2018 - 16:27

Hoe eerder ze ook het roken op terrasjes verbieden, hoe beter!   Ik heb geen zin om in de stank van een "rookmiddel"  te zitten als ik iets zit te drinken of te eten. Roken in de buurt van anderen is asociaal. Heel simpel!

1 Reactie
rovaga
rovaga6 apr. 2018 - 16:36

Blijf dan thuis ZELF ben ik een niet roker en heb ook geen last van de rokers waar dan ook maar wel last van de zeuren die NIET BUITEN DURVE TE KOMEN.

BjS
BjS6 apr. 2018 - 14:52

Baas zegt nu: "jij moet ook rookruimte opruimen". Medewerker zegt "Nee, dat doe ik niet". Baas zegt: "Dan heb ik je niet meer nodig". Baas zegt dadelijk: "Wil jij alsjeblieft in het vervolg ook de rookruimte opruimen?". Medewerker zegt dan: "Nou, liever niet, ik vind dat stinken.". Aflopende contract wordt niet verlengd, wat zal de reden zijn?? Ik ben voorstander van rookvrije horeca, ik was voorheen wel voorstander van de afzonderlijke rookruimtes, als ik maar lekker een hapje kon eten of iets kon gaan drinken zonder in andermans rook te zitten. Nu ik de redenen lees kan ik niet zeggen dat ik volledig voor- of tegenstander ben, maar ik ben er wel een voorstander van dat IEDEREEN een rookvrije ruimte moet kunnen hebben, zonder nadelen te ondervinden. En dat kan niet zonder een volledig rookvrije horeca, en ja, inclusief (gedeeltelijk) rookvrij terras! Roken is een keuze, waarom moet een ander daar last van hebben? Groetjes van iemand met astma!

vergeergr
vergeergr6 apr. 2018 - 14:35

ja ik ben een paria want ik rook maar die lui van clean air zijn een stelletje idioten, punt 1 dit zijn mensen die nooit in de kroeg komen, dit zijn mensen die zo nodig s"avonds bij de open haard of alles brander kankerverwekkende dampen inhaleren omdat het zo gezellig is, en denken niet aan bijv. de buren die er last van hebben, mensen die zo nodig de kinderen naar school moeten brengen die 600 meter verder is, ja want ik moet toch naar mijn werk in dezelfde stad, mensen die 2 of 3 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan en het liefst zo ver mogelijk en dan nog die idiote rechter die zegt dat deze mensen de sociale druk niet aan kunnen en dan toch maar bij de rokers gaan zittendit zegt mij genoeg over de groep mensen van deze achterlijke clean air , dit zijn dan mensen zonder ruggengraat (en meestal ex rokers)

2 Reacties
oudewouter
oudewouter6 apr. 2018 - 16:23

Het feit dat ze niet meer roken geeft juist aan dar ze MEER ruggengraat hebben dan u!

rovaga
rovaga6 apr. 2018 - 16:59

Waar is jouw ruggengraat ergen boven in de kast? een NIET ROKER

aromaat
aromaat6 apr. 2018 - 14:34

Niet alleen de rokersruimten dan, maar ook alle horeca en cafés dicht want drank maakt meer kapot dan je lief  is. Wat een betutteling. En Inderdaad pmhstassen, waar word je dan ziek van als je niet rookt???

willem-91-PG-DB
willem-91-PG-DB6 apr. 2018 - 14:22

Ik rook niet meer  maar ben lang geleden een "" sociale sigaren roker geweest, alleen bij feestjes of feestdagen. Een hotel in Ommen had vroeger  een speciale ruimte bij de open haard waar je na heerlijk eten van je sigaar kon genieten, na een heerlijk  diner. Helaas zijn veel dingen die leuk , gezellig of lekker zijn ongezond, friet met mayo, bonbons, een lekkere sigaar en dan de mensen die na een vrij partij genoten van een sigaretje. Jammer toch, zo in de winter op zo'n terras buiten onder een gasbrander, pure armoede. Volgens mij een weeffoutje van de schepping om zoveel leuke dingen ongezond te maken, toch! 

pmhstassen
pmhstassen6 apr. 2018 - 13:45

Ik ben een stevige roker (1 pakje Zware van Nelle op anderhalve dag ) geweest,maar al meer als 35 jaar niet meer..Maar om nu zo als zovelen met de borst vooruit te lopen vertellen,!!!Kijk eens hoe fit ik nu ben !!!.Dat is de grootste flauwekul.Als je b.v. Astma of Bronchitus hebt O.K. dan helpt dat aan de ziekte,maar wat dat Clean Air Clubje uitspookt is gewoon lariekoek.Het eerste wat men zegt als je ziek bent,dat is van het roken.Waar word je dan ziek van als je niet rookt.Die het weet , mag jet verkondigen.

1 Reactie
labra
labra9 apr. 2018 - 12:46

Kijk eens naar de zo gezonde sporters, voetballers, wielrenners. Leven supergezond volgens mij. Jammer dat zij alleen allemaal op 23- 24 jarige leeftijd serven aan hartfalen. Hoezo het roken?

jose tirions
jose tirions6 apr. 2018 - 13:44

Dat er uberhaupt nog mensen zo dom zijn dat ze roken, dat snap ik niet. 

2 Reacties
vergeergr
vergeergr6 apr. 2018 - 14:21

mag een ieder dit voor zich weten ? wij rokers wensen niet betutteld te worden, dat worden we al meer dan genoeg in dit land

jose tirions
jose tirions9 apr. 2018 - 19:45

als je wil roken oke, doe het dan wel thuis, dan veroorzaak je alleen overlast voor jezelf, 

diversion
diversion6 apr. 2018 - 13:40

In plaats van te klagen kun je natuurlijk ook gewoon stoppen met roken. Gezonder voor jezelf en voor je omgeving. Beetje doorzettingsvermogen tonen.

3 Reacties
mariannegerhard
mariannegerhard6 apr. 2018 - 13:45

En zooooo moeilijk is het niet, ik kan het weten.

diversion
diversion6 apr. 2018 - 14:58

Proficiat! Had iedereen maar zo'n instelling.

labra
labra9 apr. 2018 - 12:47

Rokers zijn niet degeen die klagen het zijn de niet rokers en vooral de ex rokers.

kschoots
kschoots6 apr. 2018 - 13:31

Nou de terrassen nog. Astma-patient.

hans57
hans576 apr. 2018 - 13:25

Als nu een horeca gelegenheid met zijn personeel het eens kan worden over het opruimen van rookruimtes.Waarom moet dan zo'n club als antirookvereniging Clean Air daar dan een rechtszaak voor aanspannen om ook dat weer te verbieden. Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan Wat een onzin 

tenormin
tenormin6 apr. 2018 - 13:22

Dat gaat de Horeca geen klanten kosten. Zeiden ze "vroeger" ook, is niet gebeurd, ja, even. In Amerika mag men ook niet op terrassen roken (en het zit altijd vol). Als ik op reis ga (22 uur onderweg van deur tot deur) kan ik ook niet roken; zo'n lange tijd breng ik niet door in restaurants en de kroeg. Trouwens, van der Valk Voorschoten heeft, waar je eerst buiten kon roken, dat ook tot niet roken gemaakt.

2 Reacties
diversion
diversion6 apr. 2018 - 13:43

Rokers zijn goed in zichzelf voor de gek houden om hun verslaving maar goed te kunnen praten. Allerlei voorbeelden van zaken "die net zo slecht" zijn worden er met de haren bijgesleept. In plaats daarvan kunnen ze hun energie beter richten op het stoppen met die vieze gewoonte. Ik heb zelf nooit gerookt, maar van mensen die ermee gestopt zijn hoor ik alleen maar positieve berichten. Veel meer lucht en een hoop geld overhouden voor écht leuke dingen.

tenormin
tenormin7 apr. 2018 - 20:01

Begrijp niet waarom je op mijn antwoord reageert. Ik hou niemand, ook mezelf niet voor de gek, schrijf alleen maar dat men gerust uren zonder roken door kan brengen zonder buitenshuis iemand "aan de beademing te moeten leggen". Ja, ik rook maar zolang ik niemand om geld vraag om mijn sigaretten te betalen moet men zich ook niet met me bemoeien, daar waar ik juist aangeef hoe lang je best zonder roken kan. Weet u wat ik zielig vindt? Mensen met infuus die buiten het ziekenhuis "moeten" roken. Dat is pas erg!

wilo1957
wilo19576 apr. 2018 - 13:17

Alléén horeca? of moet ik het breder zien? Theaters,bioscopen, buurthuizen etc,óók ?

1 Reactie
tenormin
tenormin7 apr. 2018 - 20:02

Veel breder. Wat u opnoemt: daar kan helemaal niet worden gerookt, gelukkig.

micky12
micky126 apr. 2018 - 13:13

Laat ik gelijk heel duidelijk zijn! ik ben een roker,en niemand hoeft last te hebben van mijn rook!! Echter vind ik het pure betutteling van de overheid!!! Een rookruimte is voor rokers..toch?? als men als "niet roker"er bij gaat staan is het hem of haar probleem!! Tevens ben ik van menig dat de overheid jaagt op rokers...maar stel iedreen zou stoppen met roken..?? Waar is de overheid mat het ontvangen van accijnzen?? Dan zullen ze een andere manier zoeken!! Baal van dit soort betuttelingen!! Mag ik zelf niet uit maken of ik wel of niet rook?? Moet ik straks gaan melden hoe vaak ik per dag naar de w.c. ga?? wat dat zou ook mileu vervuilend kunnen zijn?? Overheid dacht dat u het volk vertegenwoordigd in allerlei opzichten..echter weet ik wel beter inmiddels!! Niet mijn overheid!!

2 Reacties
aromaat
aromaat6 apr. 2018 - 14:36

Helemaal mee eens :-)

tenormin
tenormin7 apr. 2018 - 20:04

Ook mee eens. IK ben ook roker, niemand heeft last van mijn roken. Maar we zijn al sinds 2008 betutteld dus dat zal wel verder gaan.

adriaan2
adriaan26 apr. 2018 - 13:13

Weer zo iets van een kleine club gesubsidieerde beroepsdrammers, die in principe zelf nooit in een café komen. Alleen maar gedram om het principe.

1 Reactie
Bootje9079
Bootje90796 apr. 2018 - 13:22

Helemaal mee eens

hammond
hammond6 apr. 2018 - 13:08

Dit gaat klanten kosten en met als gevolg failliete horeca.

1 Reactie
diversion
diversion6 apr. 2018 - 14:59

Onzin. De horeca gaat eerder failliet omdat de mensen wegblijven door de hoge prijzen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!