Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rood staan gaat BKR-registratie opleveren

19-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
472 keer bekeken
  •  
Geld rekenmachine 930 x 520
Banken worden verplicht om klanten die rood kunnen staan te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor krijgen miljoenen bankklanten per 1 december een BKR-registratie. Dit schrijft het AD woensdag.
Bankklanten geïnformeerd
Afgelopen week kregen klanten van ING al een brief waarin de bank vermeldt dat de mogelijkheid om rood te staan straks als een krediet wordt geregistreerd. Andere banken gaan hun klanten binnenkort ook informeren. Vanaf december worden alle kredieten van meer dan €250 die mensen langer dan een maand gebruiken geregistreerd. De limiet op de betaalrekening valt hieronder, maar ook doorlopende kredieten en creditcards.
Aangescherpte regels
Nu is het nog zo dat kredieten vanaf 500 euro met een looptijd van drie maanden of langer worden geregistreerd. De aanpassing vloeit volgens de BKR voort uit aangescherpte wet-, en regelgeving. Mensen met (kleine) schulden kunnen volgens de BKR sneller worden geholpen.
VEH waarschuwt voor gevolgen
De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt op zijn site voor de gevolgen van de mogelijkheid om rood te staan voor het krijgen van een hypotheek. Volgens de vereniging kan iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer € 8400, aldus VEH.
Bronnen: BKR/AD/VEH/NOS/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!