Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Roken kost 2000 euro per persoon per jaar'

15 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
sigaret-930x520
Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar, wat neerkomt op jaarlijks gemiddeld 2000 euro per hoofd van de bevolking. Dat staat in een rapport van SEO Economisch Onderzoek dat maandag wordt gepresenteerd. De Stichting Eindspel Tabak vroeg de onderzoekers om de totale kosten van roken te becijferen.
In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt. Toch rookt volgens de onderzoekers nog steeds 25 procent van de bevolking. Een groot deel van hen begint al op jonge leeftijd en komt er daarna vaak niet meer van af.
SEO heeft drie scenario's uitgewerkt -lage kosten, middenscenario en hoge kosten- waarbij de kosten worden berekend ten opzichte van de hypothetische situatie van ,,een Nederland waarin nooit gerookt is''. Vooral (ex)rokers blijken de maatschappij veel geld te kosten: ze leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit, aldus het onderzoek. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!