Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Roep om testen op festivals na derde xtc-dode

21-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
drugs_04.jpg
Drugsgebruik op het Amsterdam Dance Event (ADE) dit weekend heeft tot nu toe drie levens geëist. Maandag werd bekend dat een 41-jarige bezoekster is overleden. D66 in de Tweede Kamer wil dat bij dit soort evenementen de kwaliteit van de xtc weer wordt gecontroleerd. De pillen zijn volgens het Trimbos Instituut steeds hoger gedoseerd ,,en naarmate de sterkte toeneemt, nemen ook de risico’s toe''.
Doodsoorzaak
Het 41-jarige slachtoffer bezocht met haar man een feest op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam en ging daarna nog naar een feest in Club Lite. Daar raakte ze onwel. Haar man bracht haar naar het ziekenhuis, waar ze kort na aankomst overleed. Volgens een schouwarts is xtc de doodsoorzaak.
"Uit het loog geslagen"
Ook een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige man uit Servië stierven afgelopen zondag, vermoedelijk aan de gevolgen van drugsgebruik. Alle drie bezochten ze beide feesten. De organisatie van ADE liet weten ,,volledig uit het lood geslagen te zijn door het overlijden van drie personen''. ADE heeft contact met locaties, gemeente en hulpdiensten en zegt een zerotolerancebeleid te hanteren.
Oproep
Mogelijkheden voor controles
Testplekken op feestlocaties werden in 2002 door het toenmalige kabinet-Balkenende afgeschaft, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden, aldus Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Op sommige plekken is het nog wel mogelijk xtc te laten testen, maar dat is volgens Bergkamp altijd lang van tevoren omdat het enige tijd duurt. Als het aan D66 ligt, komen er op festivals en feesten weer mogelijkheden om de controles uit te voeren.
Waarschuwing
Het Trimbos Instituut waarschuwt al lang voor de xtc in hogere doses en de gevolgen daarvan. Volgens Daan van der Gouwe zijn er elke week incidenten en soms ook fatale, maar die komen volgens hem niet altijd naar buiten. De drugsspecialist noemt de situatie zorgwekkend, maar zegt dat de incidenten wel zijn gebeurd tijdens een evenement waar 350.000 mensen 5 dagen lang aan het feesten zijn. Hij heeft een advies: ,,Als iemand ineens koortsachtige verschijnselen vertoont, ga direct naar de EHBO, want het kan betekenen dat iemand oververhit raakt. Van xtc gaat immers de lichaamstemperatuur omhoog.''

Meer over:

xtc, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!