Kassa

Roep om overvloed verkeersborden te reduceren

  •  
03-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Verkeersborden 930x520
Gemeenten, Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders moeten met de stofkam door het aantal verkeersborden in ons land, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Van de 3 miljoen gebods- en verbodsborden zijn er circa 600.000 overbodig, zo'n 20 procent.
Die overvloed aan informatie aan verkeersdeelnemers gaat ten koste van de verkeersveiligheid, bevestigt VVN een bericht in De Telegraaf. Daarin roepen het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW), de HR Groep (die alle verkeersborden in ons land heeft geregistreerd) en Veilig Verkeer gezamenlijk op tot aanpak van het probleem.

Noodzakelijke borden

,,Er moet kritisch naar het aantal noodzakelijke borden worden gekeken, want aan veel verkeersdeelnemers wordt te veel informatie en te veel tekst gegeven'', aldus een woordvoerster van VVN. ,,Die informatie kun je bij het passeren vaak allemaal niet tot je nemen.''
Een wetenschappelijke onderbouwing voor het percentage overbodige borden is er volgens haar niet. Het betreft een inschatting van de organisaties. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

emmap
emmap13 dec. 2018 - 15:29

Het zijn niet alleen verkeersborden die je aandacht opeisen, er is ook een overvloed aan reclameborden: aan gevels, op stoepen, rond lantaarnpalen, langs snelwegen op aanhangwagens of op mega-palen - soms van irritant fel led-licht of met steeds wisselende afbeeldingen. Dat mag wat mij betreft ook flink in gesnoeid worden. Reclame best, maar niet zodat je als verkeersdeelnemer tegen wil en dank wordt afgeleid.

aresta
aresta4 dec. 2018 - 0:04

Hoeveel aso's rijden er niet door de rood gekruiste rij- of vluchtstroken. Maakt het dan nog wat uit dat er verkeersborden bestaan. Haal ze allemaal maar weg, schoont de natuur mooi op. Langs de weg waar ik woon, in een buitengebied, staan borden met max. 60 km en borden voor stop- en parkeerverbod. Alleen in het weekend zijn er nog wat zondagsrijders die zich daar dan aan houden, maar doordeweeks rijden daar zelfs vele vrachtauto's met gemak 90 km p.u. en personenauto's met gemak min.120 km p.u..Het plaatsen van verkeersborden heeft alleen zin als we weer beseffen dat wij in een maatschappij leven en daarom rekening met elkaar moeten houden. Ga dan op een onbewoond eiland wonen, zodat je je alleen zelf dood kan rijden tegen een boom. Mijn zege heb je!

annie van es
annie van es3 dec. 2018 - 17:34

soms zie je door de bomen het bos niet meer

edjeraketje123
edjeraketje1233 dec. 2018 - 17:08

Alleen op sommige plaatsen staan teveel verkeersborden lang niet overal

Hades60
Hades603 dec. 2018 - 15:36

Veel borden: Ja. Teveel borden: Denk het niet. Last ervan: Nee.Maar ja, tegenwoordig maken we van alles wel een probleem. Als er niets te zeuren valt, dan zorgen we wel dat er iets is om over te zeuren. Er zijn ook plekken waar geen borden staan die er eigenlijk wel zouden moeten staan. En zo kunnen we bezig blijven.

2 Reacties
gypsyjoy
gypsyjoy3 dec. 2018 - 17:01

We zijn nou eenmaal een rubber tegel maatschappij. Dit hoort er dus bij....Enne...ze kunnen lekker boetes rapen als er om de 5 meter een gesloten verklaring km bordje staat van 60...80...60...80...Blijk dat er bij iedere brug zo'n wisseling te zijn. Ik zie die bruggen beter dan de "verstopte" bordjes.

snel0026
snel00263 dec. 2018 - 19:18

Herkenbaar!

cleaninglady
cleaninglady3 dec. 2018 - 15:13

Mijn man is beroepschauffeur. Ikzelf heb geen rijbewijs. Mijn man geeft aan dat hij totaal geen last heeft van alle borden maar daarom is hij ook al 48 jaar chauffeur. Helaas zitten er op de weg veel mensen die lak hebben aan wàt voor borden ook. Of ze er nu staan of niet dat maakt dan niet uit. Ze doen toch zelf wat ze willen. Ik persoonlijk vindt het een druk en rommelig zootje op de weg.

hayke50
hayke503 dec. 2018 - 14:45

Er worden steeds meer borden geplaatst wat niets met het verkeer te doen hebben o.a Whattsapp buurtgroepen etc. Je raakt het overzicht hierdoor snel kwijt.Misschien is dit wel de bedoeling van deze regering, het brengt uiteraard geld in het laadtje 

henk lente
henk lente3 dec. 2018 - 14:11

JA er zijn teveel borden en NEE  ik raak niet het overzicht kwijt

abbut
abbut3 dec. 2018 - 12:48

Verkeersborden lijken op konijnen. Voordat je het weet staat de berm vol goedbedoelde rotzooi. Aanvullingen op aanvullingen om de boodschap nóg duidelijker te maken. Af en toe de wildgroei inperken en wat terugsnoeien kan inderdaad geen kwaad. Maar er is meer. Neem de gele borden met tijdelijke boodschappen. Een paar opmerkingen hierover:* 'Situatie veranderd' zegt mij meestal niets. Welke situatie? Hoe was het hiervoor? * 'Dennenweg afsgesloten'.  Ik heb geen idee waar de Dennenweg zich bevindt en ik weet (dus) ook niet of de boodschap voor mij relevant is.* Borden met een te lange boodschap. Ze leiden mij af, ik krijg niet de volledige boodschap mee.* Borden met taalfouten of ambigue boodschappen. Grappig, maar de essentie ontgaat me dan vaak. Zulke borden verwijs ik graag naar de website Taalvoutjes.nl.

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy3 dec. 2018 - 17:13

En wat dacht je van al die vergeten en achtergelaten wegwerkaamheden borden die suggeren dat de weg verderop is afgesloten?....die was het...zo'n half jaar geleden. Gevolg? Mensen rijden toch de afgesloten weg in onder het mom van nooit geschoten altijd mis. Gevolg? Zet onderbetaalde verkeersregelaars in die volkomen onbenullig bij een duidelijke wegblokkade staan te wijzen "HOOO, u kunt er niet doorheen". Ja duhuu. Moraal van dit verhaal.....haal ALTIJD tijdelijke borden weg als de werken gedaan zijn. De verkeersregelaars zullen dankbaar zijn.

rebek
rebek3 dec. 2018 - 12:47

Veel fietspaden in Rotterdam worden als voetpad gebruikt omdat het onduidelijk is voor velen. Duidelijk of uberhaubt n bord daarvoor zou welkom wezen

1 Reactie
manwijf
manwijf3 dec. 2018 - 14:49

Is niet alleen in Rt. Het is iets van deze tijd, dat iedereen maar loopt, fietst en bromt waar hij zelf wil. Met de stroom mee of tegen het verkeer in. Ik zie het elke dag en het wordt steeds gekker. Hebben we het nog niet eens over skateboards en die ondingen van loop-, lig- en bakfietsen. Nooit eerder waren er zoveel borden en nooit eerder waren er zoveel mensen die zich niet aan de verkeersregels hielden. Er moeten zeker eerst wat kinderen doodgereden worden alvorens men weer normaal gaat doen.

henkvanstots
henkvanstots3 dec. 2018 - 12:33

Het is inderdaad soms te zot om los te lopen.Waar ook wel eens op gelet mag worden is de beperking van snelheid i.v.m. wegwerkzaamheden:Ik rijd regelmatig langs borden waar geen mens aan het werk is, noch obstakels staan.Het gevolg is dat vele mensen zich niet meer/nog slechter aan de snelheid houden.(Het lijkt ook wel een beetje op uitlokking)

zeeuw.p
zeeuw.p3 dec. 2018 - 12:30

Er zijn te veel irrelevante borden. Maar bij werkzaamheden zijn er te weinig goede borden voor a)   tijdig aankondigen en b)  goede omleidingsborden. . 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!