Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Roemenen opgepakt voor gijzelsoftware

20-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cyber criminaliteit hacker 930x520
Een Roemeense bende die vanaf 2014 honderden computers in Nederland heeft gegijzeld, is opgerold. Drie mensen zijn opgepakt na een internationale politieactie. Daarbij heeft de Nederlandse politie samengewerkt met collega's in Roemenië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en met de Europese politiedienst Europol.

Critroni

De bende wordt verantwoordelijk gehouden voor de gijzelsoftware CTB-Locker, die ook wel Critroni wordt genoemd. Die was verstopt in mails die zogenaamd afkomstig waren van bekende bedrijven. Als een ontvanger nietsvermoedend de bijlage opende, zogenaamd een factuur, werd de computer vergrendeld. Pas na betaling van losgeld werd die vrijgegeven.

Tweehonderd gedupeerden in Nederland

De politie heeft ongeveer tweehonderd aangiften van gedupeerden in Nederland gekregen, maar het echte aantal slachtoffers is waarschijnlijk veel hoger. Waarschijnlijk heeft de bende ook in België en Italië mensen gedupeerd.

Nog een gijzelsoftware: Cerber

Twee andere Roemenen, handlangers van de bende, worden verdacht van een andere gijzelsoftware met de naam Cerber. Die dook vorig jaar op en was vooral in de Verenigde Staten actief. Beide verdachten werden vorige week opgepakt op het vliegveld van de Roemeense hoofdstad Boekarest, toen ze probeerden het land te verlaten.

Bende maakte software niet zelf

Volgens Europol heeft de bende de schadelijke software niet zelf gemaakt, maar gekocht van andere cybercriminelen op het dark web, het afgeschermde deel van internet. In ruil moesten ze 30 procent van hun opbrengsten afstaan. ANP
Kassa heeft eerder aandacht besteed aan ransomeware. Er wordt uitgelegd wat ransesome software is. In de studio is Petra Haandrikman van de Nationale Politie te gast. Zij legt uit wat je moet doen als je slachtoffer wordt van dit soort gijzelsoftware. Bekijk hier de video.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!