Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Rode Kruis: let goed op kwetsbare groepen in hitte

6 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
warmte hitte record 930
Let extra goed op elkaar de komende warme dagen, luidt de oproep van het Rode Kruis. De organisatie maakt zich vooral zorgen over ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. Deze groepen lopen meer risico bij hitte.

Meer mensen op spoedeisende hulp bij stijgen omgevingstemperatuur

Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, doet samen met Veiligheid.nl onderzoek naar de stijgende omgevingstemperatuur. Hij ziet in cijfers van twee ziekenhuizen en de weerdata van het KNMI dat met het stijgen van de omgevingstemperatuur ook het aantal mensen met gezondheidsklachten dat zich meldt bij de spoedeisende hulp toeneemt.  "Omgevingstemperatuur heeft een sterke invloed op het welbevinden en gedrag van de mens", aldus Daanen. Vooral in de middaguren is er sprake van een stijging op de spoedeisende hulpafdelingen. 

Nationaal hitteplan: drink voldoende en zoek schaduw op

Vanaf vandaag is er een nationaal hitteplan van kracht. Deze loopt ook de komende dagen nog door. Vanwege de extreme hitte wordt aangeraden een dagelijkse check te doen bij kwetsbare mensen. Kijk bijvoorbeeld of ze voldoende drinken, met name bij ouderen. Ouderen voelen minder snel een dorstprikkel. Ook wordt men aangeraden de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en om te kijken naar anderen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar