Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Het Rode Kruis komt met lokaal hitteplan

17 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
thermometer zomer hitte 930 520
Gemeenten moeten beter voorbereid zijn op een hittegolf. Zo dienen ze duidelijke afspraken te maken met andere lokale partijen over wie wat doet in een lokaal hitteperiode.
Stedenbouwkundigen moeten verder in hun plannen meer rekening houden met de hitte. Daarvoor pleit het Rode Kruis. Zij komt vandaag met een Hittegolfgids voor steden.

Nationaal Hitteplan

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, waarbij 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand kwamen te overlijden, landelijk het nodige gebeurd. Daarvoor kwam het Rode Kruis toen met een Nationaal Hitteplan, dat is opgezet in samenwerking met onder andere het RIVM. Daardoor kunnen  "risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", laat Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis, weten. "Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is." Hierin zou een lokaal hitteplan dus een oplossing moeten bieden.

Plan van aanpak

Het gaat het Rode Kruis dan vooral om mensen uit een kwetsbare groep, zoals ouderen en chronisch zieken. Het is volgens Van Aalst van belang om ‘koelplekken’ te verzorgen bij warmere gedeelten in de stad, waar weinig groen en veel bebouwing te vinden is. Daarnaast adviseert Van Aalst om kwetsbare inwoners tijdig te waarschuwen voor de hitte. Ook moet met telefonische checks dagelijks een vinger aan de pols te houden bij mensen uit de kwetsbare groep.
Tevens is het van belang om in het onderwijs voorlichting te geven over de gevaren van hitte. Ook kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen. "Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit", aldus Van Aalst. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
wimmi2017 jul 2019 - 16:20

Nergens lees ik het Rode Kruis advies om zout te nemen.Een halve theelepel is vaak voldoende bij matig zweten.Zouttekort leidt tot een gevoel van zwakte, vaak hoofdpijn, en een gevoel van onbehagen.Zout vermindert ook het zweten.Soldaten krijgen bij hoge temperatuur grote zouttabletten.