Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Roc's eisen 100 miljoen schadevergoeding

14-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Studeren_boeken_05.jpg
Vier regionale onderwijscentra (roc's) uit de Randstad eisen gezamenlijk 100 miljoen euro van de Nederlandse staat. De scholen zeggen dat geld te zijn misgelopen toen het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt. Tot die tijd waren gemeenten verplicht om de inburgeringscursussen in te kopen bij de roc's. Advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe bevestigt woensdag berichtgeving uit de Volkskrant daarover tegen het ANP.
Geen concurrentie
,,De scholen kunnen niet concurreren met private aanbieders'', aldus Barkhuysen. ,,Zij zijn flexibeler en hebben lagere (loon)kosten. En onderwijsinstellingen hebben het al niet breed.''
De roc's Albeda en Zadkine (allebei uit Rotterdam), roc Amsterdam en roc Mondriaan (Den Haag) beroepen zich in de dagvaarding op een afspraak van 5 jaar geleden toen werd overgeschakeld op de vrije marktsector. In die overeenkomst, ondertekend door toenmalig minister Rita Verdonk voor Integratie en toenmalig staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs, staat volgens de scholen dat ,,het niet de bedoeling is dat roc's onevenredig getroffen worden door de effecten van de stelselwijziging.''
Randstad
Vooral de scholen in de Randstad zijn zwaar getroffen, zo legt Barkhuysen uit. ,,Daar was het aanbod het grootst.'' Naast minder inkomsten geven de regionale opleidingscentra ook aan te maken te hebben gehad met dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen.
De roc's willen al een aantal jaren schadevergoeding, maar maakten nog niet de stap naar de rechter. Het is de bedoeling om de claim eind november in te dienen. Volgens Barkhuysen gaf de rechter in eerder vergelijkbare gevallen de gedupeerden gelijk.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!