Kassa

RIVM: Zorgen over kwaliteit van drinkwaterbronnen

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
kraanwater-930
De drinkwaterkwaliteit in Nederland is zeer goed, maar het RIVM heeft zorgen over de kwaliteit van de waterbronnen. Het instituut heeft in 135 van de 216 winningen (62,5 procent) stoffen ontdekt die niet in de gevonden hoeveelheden in drinkwater mogen voorkomen.
In Nederland wordt drinkwater gemaakt van grond- en oppervlaktewater. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bracht heeft in kaart gebracht wat de kwaliteit van het water van deze bronnen is en hoeveel er beschikbaar is om drinkwater van te maken.

Droogte

Door de droogte van de laatste jaren is het volgens het gezondheidsinstituut minder vanzelfsprekend geworden dat er altijd genoeg drinkwater is. Door klimaatverandering kunnen deze situaties zich vaker voordoen. "De droogte zorgt er bovendien voor dat de concentraties vervuilende stoffen hoger zijn. Hierdoor moeten de drinkwaterbedrijven meer doen om er schoon drinkwater van te maken", aldus het RIVM.
Waterschappen, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid deden de afgelopen jaren veel om de kwaliteit van de drinkwaterbronnen te verbeteren. "Maar de kwaliteit is niet overal zoals gewenst en is de afgelopen jaren niet merkbaar verbeterd", stellen de onderzoekers.

Waterschaarste

Volgens een apart onderzoek van de Universiteit Utrecht neemt waterschaarste wereldwijd toe. Dat komt door een groeiende vraag naar water voor landbouw, huishoudens en industrie. Ook droogte en klimaatverandering spelen mee. Volgens de onderzoekers kampt zo’n 30 procent van de wereldpopulatie met waterschaarste. Door slechte waterkwaliteit voelt zo’n 40 procent van de wereldbevolking de effecten daarvan. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!