Kassa

RIVM: zorgen over kwaliteit drinkwaterbronnen

04-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Water_05.jpg
De kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater is deels onvoldoende. Het drinkwater uit die bronnen is wel van goede kwaliteit, maar om dat zo te houden zal in de toekomst steeds meer gezuiverd moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag naar buiten heeft gebracht.
Medicijnresten
Chemische stoffen als medicijnresten en bestrijdingsmiddelen komen in het grondwater en oppervlaktewater terecht. Met een ouder wordende bevolking neemt het medicijngebruik toe en belanden er dus meer resten in het riool. De helft van de grondwaterwinningen voldoet nu niet. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater laat te wensen over.
'Maak mensen bewuster'
Om de kwaliteit van de drinkwaterbronnen te verbeteren, moet het milieubeleid een grotere rol spelen, stelt het RIVM. Ook is het belangrijk om mensen bewuster te maken van wat ze door de gootsteen gieten. Als milieuvriendelijke middelen in het huishouden worden gebruikt, scheelt dat al in de hoeveelheid chemische stoffen die in het riool belandt.
Zuivering drinkwater is duur
Drinkwaterbedrijven gebruiken steeds geavanceerdere zuiveringstechnieken om de chemische stoffen te verwijderen. En dat kost geld, zegt waterbedrijf Vitens. Het bedrijf is het met het RIVM eens dat er een probleem is. Zo zou een kwart van de (grond)waterwingebieden van Vitens gesaneerd moeten worden. ,,Niet alleen om de tarieven voor drinkwater redelijk te houden, maar ook in het belang van de leefomgeving'', zegt een woordvoerder. ,,Het komt wel voor dat we waterwingebieden moeten sluiten omdat ze niet meer rendabel zijn. Door de verontreiniging wordt de zuivering te duur. Het probleem is dat je niet zomaar ergens anders water vandaan kunt halen'', aldus Vitens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!