Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

RIVM ziet bovengemiddeld veel gezondheidsklachten in regio IJmond

14 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
ziek
Bewoners van de regio IJmond hebben veel meer specifieke gezondheidsklachten dan elders in Nederland, dat meldt de provincie Noord-Holland op basis van cijfers van het RIVM. De regio is de thuishaven van staalfabriek Tata Steel. Ook is in het gebied sprake van scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport.

Vooral buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk, komen bovengemiddeld vaak voor. Daarnaast is er ook meer sprake van chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes.

Huisartsgegevens en luchtkwaliteit

Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. Tegelijkertijd werd de luchtkwaliteit onderzocht. "Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de IJmond vaker matig tot onvoldoende is dan op locaties zonder industrie. Tot nu toe werd in de IJmond vooral naar gemiddelde uitstoot gekeken over langere periodes, maar inwoners ervaren de pieken in de uitstoot vooral als hinderlijk", aldus de provincie.

Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof bevestigt het rapport het beeld dat inwoners al jaren hebben. "We erkennen de zorgen van onze inwoners. De onderzoeksresultaten onderstrepen de noodzaak en het belang van een gezondere leefomgeving in de IJmond. Ik blijf me, samen met de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, stevig inzetten op aanscherping van de milieuvergunning en stevig toezicht en handhaving", aldus Olthof. De huidige regels voldoen volgens hem niet. ANP

Meer over:

gezondheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar