Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

RIVM ziet behoefte aan stookalert

6 nov 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pelletkachel openhaard 1127 634
Het stookalert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voorziet "duidelijk in een behoefte." Dat verklaart Ronald Kooren van het RIVM een jaar na introductie. 15.000 Nederlanders hebben zich nu aangemeld om via hun mobiel of per mail een seintje te krijgen over het stookadvies. "Een prima score voor zo’n eerste jaar", vindt Kooren.
Ook de komende wintermaanden wordt de waarschuwingsdienst van het RIVM opnieuw onder de aandacht gebracht om te voorkomen dat mensen hout gaan stoken bij windstil en vochtig weer. "Gemeenten en provincies deelden de alerts uitgebreid via hun sociale media-kanalen", zegt Kooren. "Nu het waarschuwingssysteem technisch vlekkeloos verloopt, willen we het stookalert graag nogmaals onder de aandacht brengen."

Aantal waarschuwingen

Ronald Kooren van het RIVM zegt tegen De Telegraaf dat er in Overijssel in de afgelopen twaalf maanden drie stookalerts waren. In Friesland ging het om twee waarschuwingen. En in Zeeland, Gelderland, Limburg, Drenthe en Flevoland bleef het bij één alert. Verder werd tijdens oud en nieuw een landelijk alert afgegeven vanwege de hoge fijnstofconcentraties door vuurwerk.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar