Kassa

RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten

29-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_zonnen
Het aantal mensen met een vorm van huidkanker zal de komende twintig jaar naar verwachting verdubbelen of in het ergste geval zelfs vervijfvoudigen, staat in een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Zongedrag
Onverstandig zongedrag is de belangrijkste oorzaak voor de forse toename. Ook de vergrijzing en de aantasting van de ozonlaag spelen mee, maar in mindere mate.
Melanoom
Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben. Ruim 900 huidkankerpatiënten overlijden aan de gevolgen ervan. Bij ongeveer 5500 mensen wordt jaarlijks een melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, vastgesteld. Opvallend is volgens het RIVM dat Nederland een van de landen in Europa is waar deze vorm van kanker het vaakst voorkomt.
De jaren zestig en zeventig
Sinds 1990 is het aantal mensen met huidkanker in ons land verviervoudigd. De laatste jaren steekt de ziekte vooral de kop op bij de generaties die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw onbekommerd bruinbakten in de felle zon.
300 miljoen euro
Het RIVM schat dat de kosten van de medische behandeling van huidkanker jaarlijks rond de 300 miljoen euro bedragen. Ook deze kosten zullen de komende jaren vermoedelijk fors toenemen.
Vitamine D
Om het risico van huidkanker te verminderen wordt aanbevolen om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, bedekkende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken zodat de huid niet verbrandt. Maar de zon helemaal mijden is ook niet wenselijk omdat het zonlicht de voornaamste bron is van vitamine D. Deze vitamine is essentieel voor gezonde botten en spieren, aldus het RIVM. ANP
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

ddr
ddr5 jul. 2017 - 13:53

Wie geloof je.http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/wetenschappers-kanker-door-zonlicht-een-mythe/ Ik sluit me dan ook geheel aan bij wat gypsyjoy hieronder schrijft.

borg queen
borg queen4 jul. 2017 - 16:59

Ik mis hier de optie "ik zon niet" . Ik ben niet dol op de zon, ik heb last van zonne eczeem en het is me al snel te warm. Blijf liever bunnen of niet al te lan in de schaduw.

gerardvantol
gerardvantol3 jul. 2017 - 21:22

Ik smeer me vrij vaak in, bovendien blijf ik het liefst in de schaduw, dus onder een parasol.

sieke
sieke3 jul. 2017 - 19:44

Sinds de paniekzaaierij rond de Mexicaanse griep vertrouw ik het RIVM voor geen meter meer. Hun woordvoerder(s) bleken acher af banden te hebben met de leveranciers van de inentingsstoffen. Zelf  toen mij 2x laten inenten met gevolg zeer nare bijwerkingen.

steinfort
steinfort3 jul. 2017 - 19:08

Ga nooit liggen in de zon kan er absoluut niet tegen. Ben nu ruim 70 jaar en heb geen rimpels en ben licht getint

tenormin
tenormin3 jul. 2017 - 17:53

Als ik al zon vang is bij het boodschappen doen. Kan er niet tegen, bakken in de zon. Gebruik ook geen beschermende crème, slecht voor de huid ■

gypsyjoy
gypsyjoy3 jul. 2017 - 17:37

Het RIVM heeft dikke banden met ook de zonnebrand industrie. Van al die chemische middelen krijg je kanker. Met de komst vd bijna verplichte crèmes schoten de huidkanker gevallen omhoog. Gewoon langzaam opbouwen en je huid maakt zn eigen veilige zonnebrand. Ik smeer dus nooit, heb een hagelwitte huid, maar verbrand ook nooit. Ik vertrouw niks meer wat van het RIVM afkomstig is. Ook geen vaccins.

frisiantje
frisiantje3 jul. 2017 - 16:10

Ik zon nooit want vind in de hitte liggen nietsdoen helemaal niks.

henkvanstots
henkvanstots3 jul. 2017 - 15:03

Het mooie van zonneschijn is dat je in de schaduw kunt zitten/liggen. :-)

cajan
cajan3 jul. 2017 - 13:36

Ik gebruik Ultrasun factor 30   gekocht bij de plastische chirurgie die huidkanker had verwijderd bij mijIemand ervaring mee ?

paul van baak
paul van baak3 jul. 2017 - 12:56

Veel in de schaduw zitten en wordt dan bruiner dan menigeen want wel insmeren maar niet verbranden.

geensaus
geensaus3 jul. 2017 - 12:50

Ik geef de voorkeur aan in de schaduw zitten, dat bakken vind ik stomvervelend.

carla zieleman
carla zieleman3 jul. 2017 - 12:48

Ik ga nooit zonnebaden 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!